ALPER TEMİZ - Girdi maliyetleri, enflasyon, zigzaklı piyasa yapısı ve çalışan sayısında yaşanan düşüş derken, otelciler bu yılın ilk 5 ayında konkordatonun yolunu tuttu. 2023 yılında konkordatoya giden otel sayısı, yıl boyunca 36'ya ulaşmıştı. Otelciler veriler üzerinden bakanlığa seslenmiş ve konaklama vergisinden vazgeçilmesi yönünde talepte bulunmuştu. Gidişatın iç açıcı olmadığının altı çizilmiş ve "Ciro üzerinden alınan konaklama vergisi kaldırılmalıdır. Aksi takdirde işin içinden kimse çıkamaz" uyarısı yinelenmişti. 

Konkordato sayısı, ilk 5 ayda 23 oldu!
Basın İlan Kurumu verilerinden derlenen verilerde 2019 yılında pandeminin de etkisiyke 76'ya kadar çıkan konkordato sayısı, geçen 36'ya inmişti. Ancak 2024'ün ilk beş ayı, 23 konkordato başvurusuyla tamamlandı. 2018 yılından bu yana ise toplam konkordatoya başvuran otel sayısı 283'ü buldu. 

Elektrik faturasının yüksek gelmesine yol açan 5 cihaz Elektrik faturasının yüksek gelmesine yol açan 5 cihaz

"Bekleyen kötü günler var"
İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Nuri Kamiloğlu ise, "Otellerin Kurban Bayramı ile birlikte dolacağını ancak bu durumun belli ve sürekli bir müşteri varlığı anlamı taşımadığını söylemiştik. Artık bu sektör, sağı solu belli olmayan, aşırı zigzaklı ve kimi nereden vuracağı kestirilemeyen bir sektör. Sektörün durumuna bakarak, insanlarımız tatil ihtiyacını karşılayıp karşılayamadığı çıkarımını da yapabiliriz. Sektörün beli, buna bağlı. Ciro üzerinden alınan konaklama vergisi, belki bir rahatlama yaratır ancak konkordatoya giden arkadaşlarımızın sayısındaki artışı en aza indirmek için, sadece bu yetmez. Gıda gibi kalemlerdeki enflasyonun düşmesi gerekiyor. Bu olmadığı müddetçe, sektörü maalesef kötü günler beklemeye devam edecek" diye konuştu.

Muhabir: Alper Temiz