ALPER TEMİZ - 2021 yılında Yap-İşlet-Devret modeli ile Resmi Gazete'de yayınlanarak inşaatına başlanan Aydın-Denizli Otoyolu yapımında tuhaf gelişmeler yaşanıyor. İhalesini Fernas İnşaat'ın aldığı otoyol inşaatında 2021 yılında tarım arazilerinin kamulaştırılması yöntemine gidilmiş ve birçok köylü durumdan "Elimizdeki tek şey toprağımız. Onu da elimizden almayın" diye şikayet etmişti. Süreç ilerledikçe köylülerin tarım arazileri sırasıyla; Aydın Dalama Köyü yolu ve Dalama Yenipazar Yolu üzerinde bulunan Dereköy, Kırıklar, Dalama, Çulhan ve Hamzabalı Köyleri'nde istimlak edilmeye başlamıştı. İlk plana göre yolun dağlık araziden geçirilmesi planlanmış ancak daha sonra ise, yolun dağlık bölgeden geçirilecek olmasının maliyetli olacağına karar verilmişti. Maliyetler nedeniyle planlar kuzey bölgesine, tarım arazilerinin olduğu bölgeye uygulanmaya başlanmıştı.
Tarım arazilerinin kamulaştırılması yoluna gidilerek başlatılan yol projesinde, ilk ödemeler gerçekleştirilmiş ancak hızla artan enflasyon nedeniyle ikinci ödemelerde sıkıntı çıkmaya başlamıştı. Şirketin bazı köylülere yaptığı ödemeye enflasyon farkını koymaması ve yine birçok köylüye ödemelerin yapılmaması mahkemelik oldu. Her iki durumda da mağdur olduğunu dile getiren köylüler, "2 sene önceki fiyat, günümüz enflasyonunda hiçbir işe yaramıyor. Zaten tarım arazilerimizi satmak zorunda bırakıldık. Ekmek teknemizi satan bizlere, bu yüksek enflasyonda, ödemeler enflasyon farkı gözetmeden yapılmaya başlandı. Bazılarımıza ise ödemeler hala yapılmadı. Mahkemeye başvurduk ve haklı bulunduk. Ancak enflasyon arttıkça, şirketin ödeyeceği miktar da arttı. Miktar arttıkça davalar uzuyor. Dava uzadıkça mağduriyetimizin boyutu da yükseliyor. Çok sıkıntılı ve garip bir döngü içerisine düştük" diye anlattı.
"Bin dekarlık ormanımız gitti"
Çulhan Mahalle Muhtarı Bekir Keskin, "Ödemelerde yaşanan sıkıntılar bir tarafa, Fermas Şirketi güzergah boyunca 4 dönümlük yerleri istimlak ettikten son, ek olarak 2 dönümlük alan daha istimlak etti. Bu paralar da ödenmedi. Üstelik bu yolu bu konumdan geçirirlerken yaklaşık 1000 dekarlık ormanımızı yok ettiler" dedi. Hamzabalı Köy Muhtarı Suat Menderes ise, "Mahkeme süreci devam ediyor. İlk itirazlarda bilir kişi raporuyla belli sayıda kişinin ücretleri ödendi. Ödenecek paralar enflasyona göre güncellenerek ödendi. Bu sorun Aydın'dan başlayarak Yenipazar'a dek sürüyor. Mahkeme en son 15 güne dek ödenmesine ilişkin karar verdi aksi halde dosyayı kapatacağım dedi. En nihayetinde karmaşıklaşan bir mağduriyet söz konusu" açıklamasını yaptı.
"Evdeki hesap tutmadı"
Kırıklar Köy Muhtarı Ahmet Öner ise, "Bizim bölgemizde de şirket 'Para vermem' diyor. İkinci davada yaşandı bu olay. Mahkeme enflasyona göre ödeme kararı verdi ancak bu sefer de mahkemeler uzadıkça uzadı. Bu güzergah, hiç buraya alınmamalıydı çünkü yol dağdan geçseydi, şu anda daha az maliyete gireceklerdi. Evdeki hesap tutmadı" ifadelerini kullandı.
İnşaat işçileri de isyan etmişti
Öte yandan yine aynı şirket bünyesinde çalışan inşaat işçileri ise geçtiğimiz haftalarda ödemelerine alamadıkları gerekçesiyle eylem başlatmıştı. Eylem sonrası kolluk güçleri tarafından şantiyeye girişi engellenen işçilerden 51'i işten çıkartılmış, işten çıkartılan bazı işçilerse intihar girişiminde bulunmuştu. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hasan Kırlangıç ise konuya dair "İşçi arkadaşlar köprü üstüne çıkarak intihar girişimin de bulunuyor. Sabahın erken saatlerinde yaşadıkları baskı, travma, işten çıkartılma ve ödenmeyen maaşlar bu yaşananların tek sebebidir" bilgisini paylaşmıştı.