Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, artan şeker tüketiminin ülke kaynaklarına olan talebi artırdığını, ancak şekerpancarı üreticilerinin sayısının her geçen yıl azaldığını ifade etti. Bayraktar, Türkiye’de şekerpancarı üretiminin stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, pancar üretiminin yalnızca şeker talebini karşılamadığını, aynı zamanda tarım sektörü ve kırsal ekonomiye yüksek katma değer sağladığını söyledi. Bu durumun devam edebilmesi için üretimin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, çiftçilerin üretime devam edebilmeleri için gerekli teşviklerin sağlanmasının şart olduğunu dile getirdi.

“2024 yılında üretim yüzde 8,9 azaldı”

Türkiye’nin pancardan şeker üretiminde dünyada yüzde 6,6’lık paya sahip olduğunu belirten Bayraktar, Dünyada beşinci, Avrupa’da dördüncü sırada yer alıyor” dedi. Ancak 2024 yılında üretimde düşüş beklendiğine belirten  Bayraktar, Tarım topraklarımızın 3,6 milyon dekarını şekerpancarı üretimi için ayırıyoruz. Yıllar itibarıyla değişmekle birlikte son 10 yılda ortalama yıllık 19,5 milyon ton şekerpancarı üretimi yapıldı. 2023 yılında 3,6 milyon dekarda 25 milyon 250 bin ton şekerpancarı üretildi. 2023 yılında rekor bir üretim ile şekerpancarı üretimimiz ilk defa 25 milyonu geçti. Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim 2’nci Tahminine göre 2024 yılında üretimin yüzde 8,9 oranında azalarak, 23 milyon ton olacağı tahmin ediliyor” ifadelerine yer verdi.

“Şeker tüketimi çok, üretim az”

Şeker tüketiminin artmasına karşın, pancar üreticisi sayısının azalmasının endişe verici olduğunu belirten Bayraktar, “Şekerpancarı üretimi yapan çiftçi sayısı yıllar itibarıyla önemli ölçüde azaldı. Son 10 yılda pancar üreten çiftçi sayısı yüzde 19,8 oranında azalarak 99 bin 714’e düştü. Şeker tüketimimiz ise artıyor. 2021 yılında kişi başına şeker tüketimimiz 30,7 kilogram iken 2022 yılında 33,6 kilograma yükseldi” açıklamasında bulundu. Türkiye’nin büyüyen nüfusu ve turist sayısının şeker talebini artırdığını belirterek, bu talebin karşılanması için şekerpancarı üretiminin devam etmesi gerektiğini söyledi.

“Fabrikalar teknoleji açısından güçlendirilmeli”

Bayraktar, şeker sektörünün çiftçi, fabrika çalışanı ve tüketici ile bir bütün olduğunun altını çizdi. Bayraktar, “Fabrikalar teknoloji açısından güçlendirilmeli, verimli çalışması sağlanmalı, istihdam artırılmalı ve gerekli yatırımlar yapılmalıdır. Şeker sektörünün çiftçi, fabrika çalışanı ve tüketici ayağı bulunuyor. Yarattığı katma değer ve kamu yararı unsuru da göz ardı edilemez. Şeker üretim tüketim dengesine, artan nüfusa bakıldığında, hem şeker pancarı hem şeker üretiminin artırılması gerekiyor. Açıklanan şekerpancarı fiyatları üreticinin yeterli gelir elde etmesini sağlayacak düzeyde olması ve üretim motivasyonunun artırması fevkalade önemlidir. Tarımsal üretimin tüm kollarında üretimin devam etmesi elzemdir” diye konuştu.

“Gençlerimiz kırsalda kalmalı”

Çiftçilerin yaş ortalamasının yükseldiğini ve gençlerin kırsalda kalmalarının sağlanması gerektiğini ifade eden Bayraktar, son olarak kırsaldaki genç nüfusun desteklenmesine yönelik taleplerini dile getirerek, “Kırsalımız yaşlanıyor. Yaş ortalaması 58’e yükseldi ve gençlerimizi kırsalda tutamıyoruz. Çiftçilerimizin ödedikleri prim gün sayısında adalet sağlanmasını istiyoruz. Çiftçilerimiz diğer sigortalılar gibi prim gün sayısının 7200 güne indirilmesini bekliyor”diyerek sözlerini noktaladı.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY