Azerbaycan merkezli Axar kaynağına göre Nikol Paşinyan, Zengezur Koridoru’nu kabul etti.

Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katılan ve bu konuya dair açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Zengezur Koridoru’nun mutlaka yapılması gerektiğini ifade etti.

Bakan Uraloğlu, Çin Halk Cumhuriyeti’nden Londra’ya kadar uzanan bir koridorun oluşturulması için Zengezur Koridoru’nun inşa edilmesi gerektiğini ve Türkiye’nin bu koridorun bir parçası olmamasının büyük bir kayıp olacağını söyledi.

Bakan “İran'ın Laçin Koridoru'na ihtiyacı kalmayınca Zengezur Koridoru ile ilgili soru işaretleri oluştu. Çin'e kadar Londra'ya kadar ulaşan koridorun bizim ülke bir parçası olmasın demek akla ziyan bir durum. Ermenistan tarafında bazı rezervler oldu. Azerbaycan yürütüyor bu görüşmeleri biz doğrudan müdahil değiliz.”

“Hem Ermenistan’dan hem İran’dan geçsin”

Bakan Uraloğlu, Türkiye olarak bu koridorun hem Ermenistan’dan hem de İran’dan geçmesini istediklerini ve bunda bir sorun görülmediğini ifade etti.

Güncel olarak projede bir problem olduğunu doğrulayan Uraloğlu, bunun yakın zamanda çözüleceğini ve çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Abdulkadir Uraloğlu, “Öyle ya da böyle bunu yapacağız Azerbaycan ile beraber. Böyle bir koridorun ülkesinden geçmesini istemeyecek yoktur. Resmi olarak mutabık kalınmış değil. Bir problem olduğu doğru ama her halükarda çözülecek. Problem önümüzdeki dönemde çözülecektir. Koridoru tamamlamanız lazım. Bir tarafı şişe ağzı gibi bırakmamanız lazım. Şu anda Asya Avrupa ile bağlantıyı Marmaray ile sağlıyoruz. Günlük 600 bin insan taşıyoruz. Yarın burada kapasite arttıkça Marmaray'da hem İstanbul trafiğini sıkıntıya sokmamak hem de kapasiteyi arttırmamız için oradaki yükü almamız lazım.” dedi.

Zengezur 1591891-1

İsrail savaşı İran’ın koridora olan ilgisini yitirmesine sebep olabilir

Azerbaycan merkezli Axar kaynağı, İsrail’in füze saldırıları sonrası savunma harcamalarına ağırlık veren ve ülke gündemini savaşın meşgul ettiği İran’ın bu projeye ilgisini yitirebileceğini belirtti.

Kaynak, koridorun bu savaş ortamında İran’dan geçmesinin imkansız olduğunu ve savaşın başlaması durumunda İran’dan malların geçmesinin riskli olabileceğine dikkat çekti.

Koridorun Paşinyan tarafından Rus askerlerinin kontrolünde olması kaydıyla kabul edildiğine de dikkat çeken Axar, Ankara ve Bakü’nün bu teklife karşı bir açıklama yapmadığını aktardı.

Türkiye ve Azerbaycan, koridorun Ermenistan’dan geçen bölümünün Rusya Federasyonu Ordusu tarafından kontrol edilmesini nasıl karşılayacağı merak konusu.

İran Zengezur Koridoru tepkili: "Komşularımızın sınırlarının yeniden çizilmesi kırmızı çizgimizdir" İran Zengezur Koridoru tepkili: "Komşularımızın sınırlarının yeniden çizilmesi kırmızı çizgimizdir"

Türkiye'nin ünlü zırhlı araç üreticisi FNSS tamamen Nurol Holding'in olacak: BAE Systems'ın tüm hakları satın alınıyor Türkiye'nin ünlü zırhlı araç üreticisi FNSS tamamen Nurol Holding'in olacak: BAE Systems'ın tüm hakları satın alınıyor

"Komşularımızın sınırlarının yeniden çizilmesi kırmızı çizgimizdir"

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Eylül ayında Zengezur Koridoru projesi hakkında konuşmuş ve İran’ın bakış açısını yansıtan bazı açıklamalarda bulunmuştu.

Arakçi, İran'ın komşu ülkeleriyle sınırlarında herhangi bir değişikliğin İran için kırmızı çizgi olduğunu ve bu tür değişikliklerin "tümüyle kabul edilemez" olduğunu belirtmişti.

Bakan Arakçi "Kuzeyden, Güneyden, Doğudan, Batıdan komşularımızın toprak bütünlüğüne veya sınırların yeniden çizilmesine yönelik herhangi bir tehdit kesinlikle kabul edilemez ve İran için kırmızı çizgidir.” ifadelerini kullanmıştı.

Erdogan Pashinyan Eliyev

Zengezur Koridoru nedir?

Ermenistan’ın en güney kesiminde bulunan eyalet, Syunik olarak adlandırılıyor. Azerbaycan tarafında ise bu bölgeye Zengezur deniliyor.

Bu bölgenin doğusunda Azerbaycan, güneyinde İran ve batısında Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti yer alıyor.

Zengezur Koridoru projesi, bu alan üzerinden açılacak kara ve demir yolu ulaşımıyla Azerbaycan’ı doğrudan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne bağlamayı amaçlıyor.

Bu koridor, Çin’in mallarını Avrupa’ya daha hızlı ulaştırması ve Türkiye’nin Çin, Orta Doğu ve Avrupa ülkeleri açısından stratejik konumunu güçlendirmesi bakımından önemli bir rol oynayabilir.

Kaynak: Haber Merkezi