Geçen yıl kilogramı 14,95 TL olan domatesin fiyatı, bu yıl 30-40 TL arasında değişiyor. Bu dramatik artış, sebze ve meyve alımını neredeyse imkânsız hale getirirken, vatandaşların alışveriş alışkanlıklarını da etkiledi. Peş peşe gelen zamlar, tüketicileri tezgâh yanına yaklaştırmadı.

 Tezgâh fiyatları dudak uçuklattı

Domates-1

Pazarın en ucuz meyvesi elma 20 TL’den en pahalı meyvesi muzun kilosu 50 TL’den tezgahlarda yerini alırken; Fasulye 50, üzüm ve şeftali 40, domates ve patlıcan 30, 1kg süt mısırı 50, marul 25 TL’den yerini aldı. Hal böyle olunca, pazarlar boş, tezgahlar dolu kaldı.

Zam şampiyonu limon!

Salatanın vazgeçilmezi altın sarısı limonların fiyatları, altın gibi yükseldi. Geçtiğimiz ay 70 TL’den tezgahlarda olan limon bu ay 100 TL’ye kadar çıktı. Pazar alışverişi yapan vatandaş tepkilerini şu sözlerle gösterdi. ‘’Limonu zayıflamak için suyuma katıyordum. Bu fiyat artışıyla birlikte zaten aç kalacağız. Pazara geldiğimde ilk önce tur atıyorum. Ucuza bir şey bulmaya çalışıyorum. Ama nafile. Fiyatlar ateş pahası. Meyve almayı geç, yemek yapmak için sebze almaya şükür ediyorum.”

4 adet muz 50 TL!

Üzüm-1

Pazar alışverişine çıkan vatandaş ‘’Her istediğimizi alamıyoruz. Her hafta fiyatlar artıyor. Ailemi doyurmak için bütçeyi denkleştirmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Eskiden fiyatlar bu kadar yüksek değildi. Artık alışveriş yaparken her kuruşu düşünüyoruz. Yükselen fiyatlar, bizleri oldukça zorluyor. Bir bağ maydanoz 10 TL’den satılırken, bir marul 25 TL’den satılıyor. En düşük meyve bile 20 TL, 4 adet muza 50 TL veriyoruz. 4-5 kişi yaşayan aileye bu yeter mi? 500 TL ile pazara gidip elimde 3 poşet ile eve dönüyorum, tek gelir kaynağı asgari ücret olan ve emekliler ne yapsın’’ diyerek tepkilerini gösterdi.

Sahil kesimlerinde fiyatlar daha yüksek

Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte, sahil kesimlerinde pazar fiyatları önemli bir artış gösterdi. Yüksek maliyetler, yazlıkçıların alışveriş alışkanlıklarını ve genel yaşam standartlarını etkilerken, bazı tatilciler fiyatlar nedeniyle alışveriş tercihlerini yeniden gözden geçirdi.

Geçtiğimiz yıllarda yazlık bölgelerde de fiyatlar artış göstermişti; ancak bu yıl, özellikle sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan yükseliş, hat safhaya ulaştı. Şehir merkezlerinde kilogramı 30 TL civarında satılan domates, sahil kesimlerinde 45 TL’ye kadar çıktı.

Pazar esnafı da şikayetçi

Enflasyon kurbanı Pazar esnafı da durumdan şikayetçi olduklarını belirtti. Ürünlerin tedarik sürecinin zarara uğrattıklarını ve hava sıcakların, doğal afetlerin yaşanmasında fiyat dengesizliğinden zarar gördüklerini öne sürdü.

‘’İlk defa böyle bir rezillik görüyorum’’

Marulc

Yaz kış demeden fahiş fiyatlarla mücadele etmekte zorlanan esnaf ‘’İlk defa böyle bir rezillik görüyorum. Tezgâhımın arkasında mal yok. Yaptığım işi utanarak yapıyorum. Arkadaşlarım gelip 'Tezgahında neden mal yok?' diyor. Alamıyoruz, satamıyoruz... Vatandaşların alım gücü yok. Fiyatlar almış başına gidiyor. Ürünler dışardan geliyor. Kimse üretmiyor. Maydanoz, dereotu, marul; bunların hepsi Eskişehir’den geliyor. Eskiden 500 tane ürün koyardık, şimdi 300 tane zor koyuyoruz’’ dedi.

Esnaf, artan maliyetler ve azalan alım gücü nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. Fiyatların bu şekilde devam etmesi halinde hem esnafın hem de tüketicinin durumu daha da zorlaşacağını aktardı.

‘’Yetkililerden çözüm bekliyoruz’’

Balık-7

Balık pazarında yaşanan sıkıntıları dile getiren balıkçı esnafı “Şu an av yasağı kısmi zamanlı devam ediyor. Özellikle levrek ve çupranın fiyatları çok yüksek. Mekanik tekneler yasak, bu da satışları zorluyor. İnsanların alım gücü düşük, bu sene sadece kayıkçılar kazandı; biz esnaf olarak para kazanamıyoruz. Kayıkçılar, balıkları balıkhaneye uygun fiyatla gönderirken, balıkhaneciler bu balıkları pazar esnafına yüksek fiyatla satıyor, bu da bize büyük zorluk çıkarıyor. Yetkililerden bir çözüm bekliyoruz.”

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY