GECF'nin 2024 yılına ilişkin yıllık doğal gaz raporu, geçen yıl toplam 5 milyar varil petrol eş değeri gaz ve petrol keşfi yapıldığını ortaya koydu.
Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'nun (GECF) 2024'e ilişkin yıllık doğal gaz raporundan yaptığı derlemeye göre, geçen yıl toplam 5 milyar varil petrol eş değeri gaz ve petrol keşfi yapıldı. Bu keşiflerin, 340 milyar metreküpe denk gelen yüzde 40'lık kısmını doğal gaz, yüzde 60'ını ise petrol oluşturdu.
Küresel gaz ve petrol keşiflerinde 2022'ye kıyasla yüzde 52,3'lük bir gerileme yaşandı. Küresel gaz ve petrol keşiflerinin 2022'deki 10,5 milyar varil petrol eş değerindeki keşfe kıyasla yüzde 52,3 gerilemesi rekor düşüş olarak kayıtlara geçti.
GECF'e göre, geçen yılki düşük keşif hacimleri, doğal gaz ve petrol için arama maliyetlerinde ciddi artışa yol açtı.
Doğal gazda arama maliyeti 2022'de bir varil petrol eş değeri için 2,6 dolarken bu maliyet geçen yıl 5,3 dolara yükseldi. Petrolde ise 2022'de 3,5 dolar olan maliyet, geçen yıl 8,8 dolara çıktı.
Raporda, "Bu durum, arama yatırımlarının 2023'te 60 milyar dolara çıkarılmasına rağmen bazı önemli açık deniz arama kuyularında elde edilen hayal kırıklığı yaratan sonuçlardan kaynaklandı." ifadesine yer verildi.
Geçen yıl toplam keşiflerin yüzde 74'ünü açık deniz keşifleri oluştururken bu, 2022'de yüzde 87 olarak kayıtlara geçmişti.
Ayrıca, küresel arama faaliyetlerindeki zorluklar, keşifler için daha fazla maliyete yol açtı. Bölgesel olarak Asya-Pasifik, Endonezya ve Malezya açıklarındaki aramalar en yüksek paya sahipken, ülke bazında Endonezya ve Malezya'daki gaz keşifleri ön plana çıktı. Öte yandan, petrolde Guyana açıklarındaki keşifler ve Türkiye'deki kara keşifleri dikkat çekti.