Son Mühür- En büyüğü 6.2 büyüklüğündeki deprem fırtınasının başta İstanbul olmak üzere, Tekirdağ, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve İzmir'e kadar etkisini hissettirmesi Türkiye'nin ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.
Birçok kişinin deprem korkusu nedeniyle geceyi sokakta geçirdiği İstanbul'da 7.0'den büyük yeni bir deprem olabilir mi tartışması bilim dünyasını da ikiye böldü.
Now Tv'de İlker Karagöz'ün konuğu olan İTÜ Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi (MATAM) Müdürü Prof. Dr. Cenk Yaltırak, İstanbul'un en çok merak ettiği sorulara ışık tutan açıklamalarda bulundu.
''Yıllardır ısrarla söylüyoruz. İstanbul depremi diye bir deprem yok, depremler Marmara'da oluyor.'' diyen Cenk Yaltırak
''Marmara kentlerinin tamamını etkileyecek. Bu etki en çok da kıyıya yakın yerlerde oluyor. 21.yüzyıldayız ama hala 20.yüzyılın başında yapılan haritalardan konuşuyoruz. Her depremde biz bir şeyler öğrendik ama hala eskide kalan insanlar var.'' dedi.
Marmara çok karmaşık bir yer...
''Marmara tek bir fayla açıklanabilecek bir yer değil, karmaşık bir yer. Hızlı yorum yapmak da insanları yanlışa sürükler, toplumu yanlış bilgiye sevk eder, yanlış bilgide de insanlar paniğe kapılırlar. Siz de afeti doğru yönetemezsiniz.'' hatırlatmasında bulunan Yaltırak,
''Kandilli 6.2 büyüklüğündeki depremi Kumburgaz fayı üzerinde diye tespit ederken AFAD daha kuzeydeki bir fayı işaret etti.
23 Nisan'dan önce Kumburgaz fayı ne durumdaysa 23 Nisan sonrasında da aynı durumda.
Bu deprem oldu her şey biter dediğiniz zaman gerçekten her şey biter!'' vurgusunda bulundu.
Her yer yıkılacak demekle, hiçbir şey olmayacak demek...
''Kuzey Anadolu Fayının Marmara segmentleri üzerinde Kumburgaz Fayı'nda olan olay hala sürmektedir. Biz önceki Silivri depreminde depremin odak noktasını belirlemiştik ama zamanını belirleyemiyoruz.'' diyen Prof. Yaltırak,
''6.2 büyüklüğündeki depremden sonra yeni depremlerle stres haritasında değişiklikler yapacağız. Yarın olacak, her yer yıkılacak demekle, hiç olmayacak demek arasında teknik olarak benim için hiçbir fark yok.'' dedi.
Maraş depremi bize ne öğretti?
''Maraş depremi sonrası çoklu fay kırımını düşünmeye başladık.'' diyen Prof. Yaltırak, ''Marmara'da dört fay var, hepsi birden kırıldığı zaman yaptığımız hesaplamalarla 7.8'i buluyor ki, fayın uzunluğu segment segment olduğu için toplam uzunluğu 300 kilometreyi buluyor.
Maraş depreminde Narlı fayı 20 kilometre bir faydır, 6.8 önce orada oldu. Ama ondan daha uzun iki tane segmenti tetikledi.
Onun için bu işlerde kesin şöyle ya da kesin böyle olur demek mümkün değil.'' mesajı verdi.
9 kat fark var...
''Bizim yapmamız gereken dinamik risk haritası yapmak, o haritalara göre son kullanıcının evinin güvenli olup olmadığını söylemektir.'' diyen Yaltırak,
''6.2'yle 7.2 büyüklüğündeki depremlerin arasındaki fark 9 kat.
7.8 büyüklüğündeki bir depremde bile İstanbul'un büyük kısmı, binaları doğru yapılmış, müdahale edilmemiş veya ağırlığı az olan binalarsa daha az etkilenecektir.'' hatırlatmasında bulundu.