Son Mühür- Ankara 6. İdare Mahkemesi, Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz’in "enflasyon verilerinin asılsız olduğu" gerekçesiyle açtığı davanın reddine reddine karar vermişti.
Ancak TÜİK'in kullandığı mikro verilerle ilgili şüpheler henüz dağılmış değil.
Ekonomi Masası'nda gazeteciler Hakan Güldağ ve Berfin Çipa'ya konuk olan Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, yedi ayrı istatistik uzmanıyla yaptığı görüşme sonrası elde ettiği bilgilerin TÜİK'in 2023 enflasyon rakamlarıyla ilgili şüphe uyandırdığına dikkat çekti.


Yüzde 117 olması gerekirken yüzde 65...


''TÜİK'in mikro verileri incelendiğinde 2023'de yüzde 65'e çok yakın açıklanan enflasyonun aslında o mikro veriler ele alındığında yüzde 117 çıkması gerektiğinden acaba TÜİK ve Merkez Bankası bundan haberdar mı?'' diye soran Prof. Emre Alkin'in açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle.
''Siz neye göre faiz kararı veriyorsunuz? Enflasyona göre. Enflasyon düşüyor mu? 

Prof. Dr. Emre Alkin
Büyümeyi yüzde 4.5 olarak açıkladılar...


2023 yılı nominal hane halkı gelirinin yüzde 107 artmış olduğunu dolayısıyla reel olarak da yüzde 54 artmış olduğunu gösterip büyümeyi de yüzde 4.5 yaptılar.
Ben soruyorum size, bu yüzde 4.5 büyüme ne kadar doğru?
Şimdi çıkıyor ekonomi yönetimi, enflasyon düşüyor diyor, milli gelir şu kadar büyüyor diyor, hangi rakamlara göre, neye göre yapıyorlar bu açıklamaları. Onu bilmiyorum. Modellemeleri neye göre yapıyorlar, bilmiyorum.


Bakın bu çok büyük bir iddiadır...


Şunu diyorum, bakın bu, çok büyük bir iddiadır. Bu iddianın peşinden gitmek lazım.
Ben istatistikçi değilim, planlamacıyım, ama istatistikçiler soruyor TÜİK'e.
Diyorlar ki, hocam mikro veriler orada duruyor, mikro verilere bakınca 2023 yılında açıklanan enflasyon yüzde 65, fakat bu mikro verilerle ortaya çıkan sonuç yüzde 117. Birisi bunun cevabını versin diyorlar.
Merkez Bankası'nda sabahtan akşama modelleme yapanlar var, bunu görmediler mi?
Ben itiraf ediyorum, şimdi gördüm. 


Mızrağın çuvala sığmadığını gördüler...


Merkez Bankası faiz kararını verdi, verdiği karar piyasaya bakıp, mızrağın çuvala sığmamasını görmesinden kaynaklandı. 65 milyar dolarlık swap hariç net rezervler 20 milyar doların altına inme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Büyük ihtimalle Külliye'ye de dediler ki 'cephane bitti. Hangisini tercih edersiniz? Dövizin yukarı gitmesi mi? Faizin yükselmesi mi?' 
Gecelik faizi neden 49'a çıkardılar? 50 değil bakın, 49. Merkez Bankası'nın da artık algıya oynamaya  başladığını, 50 yapmadık bakın! dediğini görüyoruz.
 

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı