Son Mühür- Yakın tarihinde Gölcük ve Kahramanmaraş depremlerinin açtığı travmalar olan Türkiye, ekonominin can damarı İstanbul'da olabilecek bir depremin yıkıcı sonuçlarını tartışmaya devam ediyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümünden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş,
''Marmara'da tarihsel depremlerin tartışmalı yerlerine, büyüklüklerine ve tekrarlama periyotlarına dayanarak olası İstanbul depremi hakkında kesin konuşmak yanıltıcıdır.'' hatırlatmasında bulundu.
En fazla 6.8 büyüklüğünde...
''Önemli olan Ana Marmara Fayının geçmişteki değil günümüzdeki deprem enerji bütçesiyle üretebileceği deprem büyüklüğüdür. Çünkü faylar davranışlarını deprem sonrası değiştirebilir'' diyen Prof. Bektaş,
''Örneğin 7 den büyük 1943 ve 1944 depremlerini üreten Kuzey Anadolu Fayı (KAF) günümüzde 6-7 km derinliğe kadar sürünerek deprem enerjisini harcamaya devam etmektedir.
Bu tür sürünen faylarda gelecekte ancak M 6,8 depremi üretebilir.
Ana Marmara Fayı genel özelliği nedeniyle batıda sürüklenen (M 5,8 İstanbul) doğuya doğru kısmen sürüklenen (M 6,4 Adalar) ve kilitli fay (M 7,4 İzmit) sınıfına girer.
Alman araştırma grubuna göre Ana Marmara Fayı batıdan doğuya doğru kırılmaktadır.'' mesajı verdi.

Beklenen deprem nerede olur?
Prof. Osman Bektaş,
''Ana Marmara Fayı'nın farklı segmentleri farklı deprem döngüsüne sahiptir.
Kuzey Anadolu Fayının Kuzey Kolu Marmara'da 20-25 mm / yıl hızla hareket eder. Fay hareketi batıda sürüklenme şeklinde gelişirken doğuda tam kilitlenme nedeniyle fay hareketsiz kalarak büyük deprem enerjisi biriktirir.
Büyüklük 7'den küçük olur...
Sonuçta kilitlenme durumuna bağlı olarak fay batıda daha sık ( birkaç on yıl ) aralıklarla 7'den küçük deprem üretirken; doğuda daha seyrek ( 200-250 yıl aralıklarla ) 7'den büyük deprem üretir.
Ana Marmara Fayı 20. Yüzyılda batıdan doğuya 1912-1963-1999 İzmit ve 1999 Düzce depremleriyle kırılmıştır.
Bu sava göre gelecekte İstanbul'u tehdit edebilecek olası depremin yeri ve büyüklüğü ile ilgili soruya verilebilecek cevap: " Büyüklük 7 den küçük; yer ise bu tür depremlerin çok daha sık aralıklarla üretildiği Batı-Orta Marmara olmalıdır." mesajı verdi.