İZMİR HABERLERİ

Resen atama tepkisi büyüyor: "Öğretmenler sürgüne gönderildi!"

İzmir'de Eğitim Sen üyeleri, açıklanan resen atamaları protesto etti. Eğitim Sen İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Bülent Karakaş, atamalarla öğretmenlerin, ailelerinin ve öğrencilerin mağdur olduğunu belirterek, bu uygulamanın iptal edilmesini talep etti.

SON MÜHÜR - ATAKAN BAŞPEHLİVAN / İzmir’de, resen atama sonuçları Eğitim Sen üyeleri tarafından sert bir şekilde protesto edildi. İzmir’in Narlıdere ilçesinde Eğitim Sen üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı ve resen atamalara karşı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Resen atama sürgündür, iptal edilsin” pankartı açıldı ve “Yusuf Tekin istifa” sloganları atıldı. Eğitim Sen İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Bülent Karakaş, atamalar nedeniyle öğretmenlerin ciddi mağduriyetler yaşadığını belirterek, bu uygulamanın derhal iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bülent Karakaş: “Yüzlerce öğretmen sürgün edildi”

Eğitim Sen İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Bülent Karakaş, açıklamaya başlamadan önce yaptığı konuşmada, resen atamalar nedeniyle yüzlerce öğretmenin mağduriyet yaşadığını belirtti. Karakaş, atamalarla birlikte öğretmenlerin ve ailelerinin hayatlarının alt üst olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“İzmir’de 4 Aralık 2024’te açıklanan resen atama sonuçları ile yüzlerce öğretmen arkadaşımız adeta sürgün edilerek yerlerinden, yurtlarından edildi. Sadece resen atanan öğretmen arkadaşlarımız değil, aileleri ve öğrencileri de bu atamalarla mağdur edilmiştir. Çünkü; bu atamalar ile hem aile bütünlüğü bozulmuş hem de öğrencilerin eğitim hakkı gasp edilmiştir. 

Eğitim Sen İzmir şubeleri olarak İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile resen atamaların yapılmaması için iki kere görüştük. Bu görüşmelerde bu norm yönetmeliğiyle yapılacak atamaların büyük mağduriyetler doğuracağını söyledik. Maalesef haklı çıktık. Yüzlerce arkadaşımız mağdur edildi. Birçok arkadaşımız İzmir’de uygulanan 2. aşama ile mağdur oldu. 

Bu yetmezmiş gibi 3. aşama ile yapılan resen atamalar sonucunda ise arkadaşlarımız; Çeşme’den Kemalpaşa’ya, Güzelbahçe’den Menemen’e, Güzelbahçe’den-Karabağlar’a, Balçova’dan Menemen’e, Seferihisar’dan Aliağa’ya atandı. Bu mağduriyetlere bağlı olarak arkadaşlarımız yıllarca yaşadıkları yaşam alanlarından ve evlerinden kendi istekleri dışında kilometrelerce öteye sürgün edildi."

“Resen atamalar derhal iptal edilsin!”

Bülent Karakaş, açıklamasına devam ederek, resen atamaların eğitim sisteminde ciddi bir haksızlığa yol açtığını belirtti. Eğitim Sen olarak bu atamaların derhal iptal edilmesini istediklerini ifade etti:

“Eğitim Sen olarak resen atamaların derhal iptal edilmesini istiyoruz. Resen atamalar için referans gösterilen norm kadro yönetmeliği çözüm değil, çözümsüzlük üretmektedir. Ayrıca bazı okul müdürlerinin seçmeli ders seçimlerinde kendisine yakın olan öğretmenleri norma alma çabasıyla farklı görüş ve sendikalardaki öğretmen arkadaşlarımızı norm fazlası yaparak mağdur etmektedir. 

Günümüz koşullarına uygun olmayan ve mağduriyete neden olan ‘Norm kadro yönetmeliği’nin bir an önce değiştirilmesi gerekiyor. Bu norm kadro yönetmeliği haksızlığa uğrayan eğitim emekçilerini bir kat daha mağdur etmektedir.”

“Deprem sonrası okulların durumu, norm fazlası öğretmenler”

Karakaş, İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan Bayraklı depremi sonrası okulların durumuna da değindi. Depremin ardından depreme dayanıklı olmadığı için yıkılan ve güçlendirmeye tabi tutulan okulların hala yapılmadığını belirtti. Bu okullarda yaşanan derslik yetersizliğinden dolayı yüzlerce öğretmenin norm fazlası duruma düştüğünü söyledi ve şunları ekledi:

“İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan Bayraklı depremi sonrasında depreme dayanıklı olmadığı için yıkılan ve güçlendirmeye tabi tutulan onlarca okul binası halen yapılmamıştır. Bu nedenle okullar birleştirilmiş ve derslik yetersizliğinden dolayı yüzlerce öğretmen arkadaşımız norm fazlası olmuştur. 

Bu yıl bu arkadaşlarımızın bazıları da resen atamaya tabi tutularak mağdur edilmiştir. Bu okullardan biri de Narlıdere ilçe sınırlarında bulunan Mehmet Seyfi Eraltay Anadolu Lisesi. Bu okulda şu anda onlarca öğretmen arkadaşımız norm kadro fazlası olmuştur. 

Çünkü yıllardır Mehmet Seyfi Eraltay Anadolu Lisesinin inşaatı sürüyor ve taşındıkları okulda derslik yetersizliğinden dolayı şube sayısı düşürülmüş ve bunun sonucunda onlarca öğretmen arkadaşımız norm fazlası olmuştur.”

Güzelbahçe’de durum: İnşaatı sürmekte olan okul

Karakaş, Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi’ni örnek vererek, bu okulda da benzer bir mağduriyetin yaşandığını ancak norm fazlası öğretmen bulunmadığını ifade etti. Okulun inşaatının yıllardır sürmesine rağmen, hala tamamlanmadığını belirtti ve şöyle devam etti:

“Depreme dayanıklı olmadığı için yıkılan okullardan biri de Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi’dir. Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi’nde şu anda norm kadro fazlası öğretmen arkadaşımız bulunmamaktadır. Ancak bu okul yaklaşık 5 yıldır yıkıldığı halde halen inşaatı devam etmektedir. 

Bazı yöneticilerin resen atamaları ‘devleti zarardan kurtardık’ diye savunduğunu duymaktayız. Bu yönetici arkadaşlarımızın aile bütünlüğü bozulan öğretmen arkadaşlarımızın ve eğitim hakkından yoksun bırakılan öğrencilerin mağduriyetlerini görmemesi üzüntü vericidir.”

“İzmir’deki yöneticilere çağrı: Eğitimden tasarruf olmaz”

Bülent Karakaş, açıklamalarını İzmir’deki okul yöneticilerine yönelik bir çağrıyla sonlandırdı: “Ayrıca bu yönetici arkadaşlarımıza buradan tekrar çağrımız olsun: Eğitimden tasarruf olmaz, itibardan tasarruf olur.”

“Resen atamalar neden hala iptal edilmiyor?”

Karakaş, resen atamaların hâlâ iptal edilmemesinin nedenlerine dair sorular sorarak, bu soruların yanıtlarını beklediklerini ifade etti. Atamalarla ilgili şeffaflık eksikliklerine ve adaletsizliğe dikkat çeken Karakaş, şöyle konuştu:

“Türkiye genelinde ve özelde ise İzmir İlinde norm kadroların belirlenmesi ve resen atamalar ile ilgili birçok soru cevapsız bırakılmaktadır. Bu soruların bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Norm kadro fazlası duruma düşmemek için Norm kadro belirleme sürecinde ücretsiz izne ayrılan öğretmen var mıdır? 

Varsa bunu yapan öğretmenler ile ilgili idari işlem başlatılmış mıdır? Norm kadro Yönetmeliğinin 9. maddesine tabi personelin öğretmen eşlerinin eş görev yeri belgesi alınırken usulsüzlükler yapılmış mıdır? Yapanlar hakkında idari işlem başlatılmış mıdır? Resen atamalar yapılırken şeffaflığın sağlanması için neden hangi branşta kaç öğretmen olduğu ve bu öğretmenlerin hizmet puanları açıklanmamıştır? 

Onlarca mağduriyete neden olan resen atamalar neden halen iptal edilmiyor? Ders yükünü dolduran ve sınıf okutan öğretmenlerin resen atamaya tabi tutulması adaletli midir? Son olarak mağduriyete neden olan bu norm kadro yönetmeliği iptal edilmesi için neyi bekliyorsunuz?”

“Resen atama sürgündür, kabul edilemez”

Son olarak, Karakaş, resen atamaların iptal edilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı:

“Bütün bu soruların cevabını bekliyoruz ancak şu anda elzem olan resen atamaların bir an önce iptal edilmesi ve öğretmen arkadaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesidir. Resen atama sürgündür. Kabul edilemez. Resen atamaların hepsi derhal iptal edilsin.”