CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Emin Karameşe ve Roman Medya Derneği Başkanı Haktan Bulut, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Karameşe; “REDI, Türkiye'de kendi işini kurmak isteyen Roman, girişimcilere hibeler, mikro krediler ve finansal mentörlük yapmak üzere faaliyet gösteren bir kuruluş. Roman girişimciler için büyük bir destek sağlayacak” dedi.
“Seçim vaatleri hayata geçiyor”
Bulut, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun Roman toplumuna yönelik stratejik ve bütçelendirilmiş eylem planlarıyla sözlerini yerine getirmeye başladığını vurguladı. Bulut, bu adımların, seçim döneminde verilen vaatlerin hayata geçirildiğini gösterdiğini belirtti. Siyasetçilerin genelde seçim öncesinde, oy potansiyeli yüksek gruplara vaatler verdiklerini ancak seçim sonrasında bu vaatlerin unutulduğunu ifade eden Bulut, Roman toplumunun yıllardır aynı durumda kaldığını dile getirdi. Ancak geçtiğimiz günlerde, Ramazan Muhtaroğlu ve Oktay Sümertaş’ın çabalarıyla Çanakkale Büyükşehir Belediyesi’nde Muharrem Erkek’in öncülüğünde Roman Çalıştayı düzenlendi. Bu çalıştaya Özgür Özel’in de davet edildiğini belirten Bulut, “Orada Roman toplumunun beklentileri açıkça dile getirildi ve Sayın Özel’in samimi yaklaşımını gözlemledik. Taleplerimizin yaklaşık on gün içinde yerine getirildiğini görmek bizi çok mutlu etti” dedi. Türkiye’de Roman toplumunun yıllardır karşı karşıya kaldığı “hizmet adaletsizliği” sorununa değinen Bulut, CHP’li ilçe belediyelerinde Roman koordinasyon birimlerinin kurulmasının önemine dikkat çekti. Özgür Özel’in bu talebi sıcak karşılamasının yanı sıra CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke’nin de bir bildiri yayınlayarak, tüm CHP’li belediyelerde Roman toplumunun sorunlarının çözümü için koordinasyon merkezlerinin kurulmasını istemesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.
“Roman toplumunun taleplerini artık sümenaltı etmiyoruz”
Geçmişte siyasilerin yalnızca seçim dönemlerinde seçmenle bir araya geldikleri önyargısının halk arasında yaygın olduğunu ancak şu an CHP’li belediye başkanlarının bu anlayışı değiştirdiğini ifade eden Karameşe; “İnanın ben şu anda bazı belediye başkanlarımızın günlük programlarına yetişemiyorum,” diyerek belediye başkanlarının yoğun tempoda çalıştıklarını vurguladı. Özellikle Karşıyaka Belediye Başkanı ve Konak Belediye Başkanı ve Helil Hanım’ın sürekli sahada, halkın içinde olduklarını ve halktan olumlu tepkiler aldıklarını belirten Karameşe, “Onların halkla temas etmesi, bizim yerel yönetimler olarak elimizi kuvvetlendiriyor” dedi. Karameşe, “Bir bakıyorum Nilüfer Hanım Konak’ın bir sokağındayken bir saat sonra başka bir yerde. İnanın ki makamında görüşme olanağı belki de bulamayacağız” şeklinde konuşarak, bu yoğun saha çalışmasının hem kendilerini siyasi olarak motive ettiğini hem de halktan gelen olumlu tepkilerle mutlu olduklarını ifade etti. Yayınlanan genelgelerle birlikte özellikle Roman toplumuna yönelik olarak geliştirilen Roman Koordinasyon uygulamasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Karameşe, “Roman Koordinasyon Merkezi, yıllardır sümenaltı edilmiş sorunların gün yüzüne çıkmasını sağlayacak. Özellikle çözüm noktasında bir Roman’ın bu konuda paydaş olması durumu var” diyerek, Roman toplumunun sorunlarının çözümüne yönelik adımlar atıldığını belirtti. Roman toplumunun temsilcileriyle belediye arasında bir köprü vazifesi görecek olan koordinatörlerin büyük bir ihtiyacı karşılayacağını ifade eden Karameşe, “Bizim her vakitte belediye başkanı ya da idarecilere ulaşma imkanımız yok. Buradaki koordinatörlük görevini alan arkadaşımız, Roman toplumu ile belediye arasında bir köprü vazifesi görecek” ifadelerini kullandı.
“REDI yeniden Türkiye’ye döndü”
Karameşe, Roman girişimcileri desteklemek amacıyla faaliyet gösteren REDI projesinin Türkiye’de yeniden faaliyete geçtiğini duyurdu. Karameşe; “REDI Avrupa'da yedi ülkede faaliyet gösteren Roman Girişimcileri Destekleme İnsiyatifi olarak adlandırılıyor. Bir finans kuruluşu aslında. Türkiye'de de kısa tanım olarak Roman KOSGEP diye biz tanımıyoruz. REDI Türkiye'de kendi işini kurmak isteyen Roman girişimcilere hibeler, mikro krediler ve finansal mentörlük yapmak üzere faaliyet gösteren bir kuruluş” dedi. Türkiye’de bir dönem ekonomik dalgalanmalardan dolayı REDI’nin faaliyetlerini durdurduğunu ifade eden Karameşe, girişimin tekrar ülkeye dönmesinin Roman girişimciler için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız İşçimenler’in bu konuda ilk adımı attığını vurgulayan Karameşe, REDI projesine sıcak bakan diğer belediyelerin de desteklerini aktardı. Karameşe; “Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu projeye çok sıcak baktığını ve birlikte çalışmak istediğini ifade etti. Karameşe; “Ayrıca Helil Hanım, ivedilikle bu konuda bir çalışma yapacağını belirtti ve bir yetkili görevlendirdi. Torbalı Belediye Başkanımız da projeye destek vereceğini söyledi. Menderes Belediye Başkanımızla da görüşmeler yaptık” dedi. Proje kapsamında uygun görülen ilçelerde Roman toplumuna yönelik iş geliştirme ve destek faaliyetlerinin yürütüleceğini belirten Karameşe, “Romanların mevcut işlerini nasıl geliştirebiliriz, nasıl destekleyebiliriz konusunda bir araştırma yapılacak. Ardından, uygun alanlarda faaliyet gösteren Roman girişimcilere maddi destek sağlanacak” dedi. REDI’nin sağladığı finansal desteğin yanı sıra üretilen ürünlerin Avrupa pazarına taşınmasında da mentörlük ve pazarlama desteği sunduğunu aktaran Karameşe, projenin yaklaşık 1 milyon euro bütçesi olduğunu açıkladı. REDI Türkiye’nin imza yetkililerinden Serkan Baysak’ın projeye önemli katkılarda bulunduğunu belirten Karameşe, “İzmir’de bu projenin faaliyete geçmesinde Serkan Baysak’ın büyük katkısı var. Kendisinin destekleri için çok teşekkür ediyorum” dedi. Karameşe, REDI projesinin İzmir’de Roman istihdamını artırmaya yönelik ciddi bir adım olduğunu ve Roman girişimciler için büyük bir destek sağlayacağını ifade etti.