Esad rejiminin devrilmesinin ardından Rusya'nın Suriye'den yavaş yavaş çekilmeye başladığı iddiaları ortaya atılırken, The Economist dergisi Moskova ile HTŞ arasında müzakerelerin çoktan başladığını bildirdi.
Esad iade edilecek mi?
HTŞ'den bir kaynak, yeni yönetimin Rusya'nın üslerinden bir kısmını veya tamamını elinde tutmasına izin verebileceğini öne sürdü. Ayrıca, Tartus limanındaki kira sözleşmesinin devam etmesinin de muhtemel olduğu ifade edildi. Bu durum, Rusya'nın Akdeniz'deki tek derin su donanma tesisine erişimini sürdüreceği anlamına geliyor. HTŞ, Esad'ın geri iade edilme olasılığının düşük olduğunu kabul ederken, henüz resmi bir talepte bulunulmadığını da belirtti. Gazeteye konuşan kaynak, "Kırmızı çizgiler yok" diyerek görüşmelerin ideolojiden ziyade çıkarlara dayandığını vurguladı.
Rusya ile ilişki
Rusya, Tartus limanına ve Hmeymim hava üssüne erişimin devam etmesi şartıyla Suriye'ye insani destek verme taahhüdünde bulundu, ancak yeni yönetim bunun yetersiz olduğunu ifade ediyor. Zira HTŞ, Rusya ile daha güçlü diplomatik ve ekonomik bağlar kurma peşinde. HTŞ'den bir kaynak, "Şu anda müzakerelerin ilk aşamasındayız. İnsanlar yeni bir hayat kurmak istiyorlar. İlişkileri onarmamız gerekiyor; ülke ölmüş durumda ve insanlar çok yoksul" dedi. The Economist ise, HTŞ'nin Suriyeliler arasında yaygın bir nefret olmasına rağmen Rusya'dan intikam alma niyetinde görünmediğini belirtiyor.