CHP Genel Başkanı Özgür Özel Mardin'den seslendi: Bu korkuya teslim olmayacağız! CHP Genel Başkanı Özgür Özel Mardin'den seslendi: Bu korkuya teslim olmayacağız!

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) "acil durum" ilanının ardından, "Türkiye'de maymun çiçeği vakası var mı?" sorusu gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı bu konuyla ilgili vatandaşları rahatlatan bir açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında, "14 Ağustos 2024'te DSÖ tarafından yapılan Acil Durum Komitesi Toplantısı sonrasında, M çiçeği (mpox) hastalığının uluslararası çapta bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğuna karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

''Vakaya rastlanmamıştır''

Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin ''Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye'de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir." açıklamasını yaptı.

Ölüm sayısı

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus dün yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz yıl bildirilen vaka sayısında önemli bir artış gözlemlendi. Bu yıl itibarıyla bildirilen vaka sayısı 14 bini geçti. Hastalıkla ilgili 524 ölüm yaşandı ve bu sayı geçen yılın toplamını çoktan aştı" şeklinde konuştu.

Nasıl bulaşıyor?

Adının aksine, maymunlardan çok sincap, sıçan ve fare gibi kemirgenlerde bulunan ve bu hayvanlardan insana geçen hastalık, ayrıca enfekte bireylerle ya da virüsle kirlenmiş giysi, havlu, çarşaf gibi eşyalarla yakın temas yoluyla da bulaşabilir. Virüs, sağlıklı bireylere ciltteki gözle görülmeyen çatlaklar/çizikler, mukozalar (ağız, burun, göz) veya solunum sistemi aracılığıyla geçebilir. İnsandan insana bulaşmanın büyük solunum damlacıklarıyla gerçekleştiği düşünülmektedir. Hastalığın uzak mesafelere gidemeyen büyük damlacıklarla bulaşması, yüz yüze ve uzun süreli yakın temas yoluyla olur.

Kaynak: Haber Merkezi