Bu uygulama sayesinde, yılın ilk beş ayında referans fiyatlara göre 33 milyar liralık tasarruf sağlandığı bildirildi.

Devlet Malzeme Ofisi (DMO), toplu alım politikası ile kamu tasarruflarına önemli katkılarda bulunuyor. 2018 yılında tıbbi malzemeler için başlatılan "Sağlık Market" uygulaması, zaman içinde genişleyerek daha fazla ürün yelpazesini kapsar hale geldi.

Başlangıçta Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastaneleriyle yapılan protokol çerçevesinde yalnızca 113 tıbbi malzeme ile başlayan uygulama, şu anda 10 bine yakın ürüne ulaştı. İlaçlarda ise bu sayı 3 bini aşıyor.

Uygulama ile tıbbi malzemelerin yüzde 62'si, ilaçların ise yüzde 93'ü karşılanıyor

Uygulama sayesinde, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinin talep ettiği tıbbi malzemelerin yüzde 62'si, ilaçların ise yüzde 93'ü karşılanıyor. "Sağlık Market" ile kamuya bağlı sağlık tesislerinin ihtiyaçları, kaliteli ürünler, hızlı tedarik ve uygun fiyatlarla karşılanıyor. Özellikle kan ürünleri, kanser ilaçları, bağışıklık sistemi hastalıklarına yönelik ilaçlar ve hayati öneme sahip tıbbi cihazlar, yüksek maliyetlerine rağmen etkili satın alma yöntemleri kullanılarak hızlı bir şekilde temin ediliyor.

Bu uygulama sayesinde hastaların ilaç ve tıbbi malzemelere erişimi de kolaylaşmış durumda. 2023 yılında, tıbbi malzemelerde yaklaşık 3,5 milyar lira tasarruf sağlanırken, bu yılın ocak-mayıs döneminde bu rakam yaklaşık 4 milyar lira oldu. İlaçlarda ise, 2023 yılı boyunca referans fiyatlara göre yaklaşık 24 milyar lira tasarruf elde edilirken, bu yılın ilk beş ayında bu miktar 29 milyar lira olarak belirlendi. Geçen yıl toplamda elde edilen tasarruf 27,5 milyar lira iken, bu yılın ilk beş ayında 33 milyar lira olarak hesaplandı.

Uygulama öncesinde tedarikçiler, hastanelere tek tek fiyat verip satış yaparken, yeni sistemle tüm hastaneler için toplu alım yöntemiyle ihalelere teklif veriliyor.

"Yerli üretim ve ödeme disiplini"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, DMO tarafından uygulanan toplu alım modelinin rekabet ortamını artırdığını ve yerli üretim oranını yükseltmeye katkı sağladığını belirtti. Şimşek, "Firmaların kamuya tedarik ettiği ilaç ve tıbbi malzemelerin ödemeleri düzenli hale getirildi. Sağlık alanındaki alımlarda ödeme disiplini sağlandı.

Saros Körfezi'nde dev lambuka balığı Saros Körfezi'nde dev lambuka balığı

Böylece, ödeme vadeleri 90 gün olarak standart hale getirildi ve sektördeki firmaların mali riskleri minimize edilerek tedarik hizmetlerini artırmaları için gerekli yatırımları yapmalarına olanak tanındı." ifadelerini kullandı.

Gelecek dönemde tedarik süreçlerinin dijital ortamda gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Şimşek, "Sağlık Market uygulamasının kapsamının genişletilmesi ve ürün bazlı dinamik alım yöntemlerinin geliştirilmesi ana hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu hedeflere ulaşarak uluslararası ölçekte öncü bir merkezi tedarik kuruluşu olmayı amaçlıyoruz." dedi. Ayrıca, Orta Vadeli Program doğrultusunda DMO ile birlikte Sağlık Market uygulamasının kapsamının genişletilmesi, ilaç ve medikal malzeme tedarik zincirinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Kamu alımları yoluyla yeniliği, yerliliği, girişimciliği ve teknoloji transferini destekleyen platformların geliştirilmesi ile girişimcilerin ticarileşme ve markalaşma süreçlerine katkı sağlanması da hedefler arasında yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi