Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda, evsiz hayvanların durumunu iyileştirmek amacıyla hazırlanan ve toplamda 17 maddeden oluşan 'Hayvanları Koruma Kanunu'na İlişkin Değişiklik Teklifi, AKP ve MHP milletvekillerinin desteğiyle onaylandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, tartışmaları izlemek üzere Meclis'te hazır bulundu.

Daha önce onaylanan ilk 5 madde ile birlikte toplam 17 maddelik yasa tasarısına göre; barınaklara alınan köpekler arasında insan ve diğer hayvanlar için tehlike arz eden, kontrol edilemeyen davranışlara sahip, bulaşıcı veya tedavi edilemez hastalıkları olan ya da sahiplenilmesi yasaklanan hayvanlara, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesinde belirtilen 'Hayvanlara ötenazi uygulaması yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap veren, iyileşme şansı olmayan durumlarında, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi veya eradike edilmesi amacıyla veya insan sağlığı için tehlike oluşturan durumlarda, hayvan ve insan hayatını tehdit eden davranışlar gösteren hayvanlara veteriner hekim tarafından ötenazi uygulanabilir' hükmü uygulanacak.

CHP’li Bülbül: “Çevreye karşı işlenen suçlar vatana ihanettir” CHP’li Bülbül: “Çevreye karşı işlenen suçlar vatana ihanettir”

Hayvanları Koruma Kanunu'na yapılan bu değişiklikle, kanunun amacına 'insan, hayvan ve çevre sağlığının gözetilmesi' ifadesi eklendi.

Sahipsiz Hayvanlar Için Yeni Düzenlemeler Tbmm'den Geçti (2)

Barınaksız hayvanlarla ilgili yürütülecek faaliyetlerde, belirsizliklere yer verilmemesi, kedi ve köpeklerin evcil hayvan statüsü kazanabilmeleri için, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın veri tabanına kaydedilmeleri zorunlu hale getirildi. Bu sayede, 'evcil hayvan' ve 'barınaksız hayvan' terimleri net bir şekilde tanımlandı. Kanundaki 'yakala-kısırlaştır-sal' metodunun kaldırılması ve uyum sürecinde barınak tanımının, 'Bakanlık izniyle kurulan ve hayvanlar sahiplendirilene kadar bakım ve rehabilitasyonunun sağlandığı tesis' şeklinde güncellenmesi planlandı.

Zayıf ve sahipsiz hayvanların, barınaklarda toplanması ve orada rehabilitasyon sürecinden geçirilerek sahiplendirilmelerine kadar bakılmaları, yasal olarak sahiplenilmeleri dışında bir yolla mümkün olacak. Kanunun temel ilkesi olarak, 'Evcil hayvanlar türlerine uygun yaşam koşullarında özgürce yaşamalı, sahipsiz hayvanlar da evcil hayvanlar gibi yaşamlarının desteklenmesi gerekmektedir.' ifadesi yürürlükten kaldırıldı.

Maddi çıkar gözetmeksizin, insani ve vicdani sorumluluk çerçevesinde, sahipsiz ve zayıf hayvanları sahiplenmek isteyen gerçek ve tüzel kişilere yönelik teşvikler artırıldı ve bu alanda koordinasyon sağlanması amaçlandı.

Yerel yönetimler ve gönüllü kuruluşlar, iş birliği içinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakımlarını üstlenecek, eğitim ve rehabilitasyon çalışmaları yürütecek. Hayvan barınaklarına alınan rehabilitasyon geçiren köpekler, sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde kalacak. Barınaklara alınan hayvanların doğru ve güncel verilerinin sağlanması amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın veri sistemine kaydedilmesi zorunlu hale getirildi.

Belediler, Avrupa Ev Hayvanlarının Korunması Sözleşmesi çerçevesinde, sahipsiz köpeklerle ilgili işlemlerde gerekli idari önlemleri alacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ