Türkiye'de enerji verimliliği alanında önemli bir atılım gerçekleştiren Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) kapsamında bu dönemde 665 projeye hayat verildi ve yaklaşık 535 milyon lira tutarında hibe desteği sağlandı.

Geçen yıl ise 137 projeye verilen 80 milyon lira hibe sayesinde 318 milyon lira yatırım teşvik edilerek 542 milyon lira tasarruf sağlandı.

Bu destekler, işletmelerin enerji maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini artırmalarını sağlarken, aynı zamanda ülkemizin enerji bağımsızlığı hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynayacağı düşünülüyor.

Teşvikler yükseldi

VAP teşvikleri yükseldi

Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Ahmet Erdem'e göre, enerji verimliliğine yapılan yatırımlar hem ülkemizin enerji konusunda dışarıya bağımlılığını azaltıyor hem de ekonomimizi büyütüyor, istihdamı artırıyor ve işletmelerin daha rekabetçi olmasını sağlıyor.

Geçen sene bakanlıkların destek programlarında önemli reformlar gerçekleştirildiğini belirten Erdem, "2009'dan bu yana arz güvenliğini güçlendiren, dışa bağımlığı azaltan, çevreyi koruyan ve emisyon azaltımına destek olan enerji verimliliği yatırımlarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı VAP ve Gönüllü Anlaşma teşvik programları ile destekledi. 2024'te yapılan kapsamlı mevzuat düzenlemeleri ile VAP teşvik programı kapsamındaki destekler her bir proje başına 10 kat artırılarak 1,5 milyon liradan 15 milyon liraya, enerji faturalarına sağlanan desteklerdeki sınır da yine aynı şekilde 1 milyon liradan 10 milyon liraya yükseltildi" ifadesini kullandı.

Erdem, 1 Ocak 2025 itibarıyla teşviklerin yeniden değerleme oranında artırıldığını belirtti. VAP programı için teşvikler 21,6 milyon liraya, enerji faturalarına sağlanan destekler ise 14,4 milyon liraya yükseltildiğini vurguladı. Bu yenilikçi düzenlemelerle enerji verimliliği için güçlü finansal teşvik sağlanarak tüm sektörlere başvuru imkanı getirildiğini söyleyen Erdem şunları ekledi:

"VAP teşvikleri ile sanayicinin enerji tüketen fan, pompa, kazan, fırın, basınçlı hava sistemleri, buhar kapanları gibi verimsiz ekipmanlar desteklendi. Süreçlerin yeniden düzenlenmesiyle enerji verimliliğinin artırılması, ısıtma ve soğutma sistemlerinin iyileştirilmesi sağlanıyor. Ayrıca atık enerjinin geri kazanılması ve yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarının yüzde 30'u hibe olarak destekleniyor. Sadece geçen yıl 137 projeye yaklaşık 80 milyon lira hibe verildi. VAP teşvik programı 2009'dan bu güne kadar 665 verimlilik artırıcı projeye güncel fiyatlarla yaklaşık 535 milyon lira hibe verildi. Böylelikle sanayicimizin yatırımı desteklenerek yıllık 2,8 milyar lira tasarruf ekonomiye kazandırıldı ve 594 bin ton karbondioksit eşdeğeri emisyonun önüne geçildi."

Kaynak: Haber Merkezi