EKONOMİ HABERLERİ

Savcı Maaşları 2024 Yılında Ne Kadar? Cumhuriyet Savcısı Ne Kadar Kazanıyor? Nasıl Olunur?

Yeni yılda pek çok kişi tarafından merak edilen konulardan biri de savcı maaşları oldu. Yeni atanan savcıların ne kadar maaş aldığı, farklı branşlardaki savcıların en yüksek kazançları ve bu yılın maaş tabloları ne kadar? Detaylar haberimizde...

2024 yılı Ocak ayıyla birlikte tüm devlet memurların aldığı maaşa ve asgari ücrete zam gelmiştir. Yapılan bu son zamlardan sonra hangi meslek gruplarının maaşları merak ediliyor. Savcı maaşları 2024 yılında ne kadar başta olmak üzere tüm merak edilenleri yanıtladık!

Savcı Maaşları 2024 Yılında Ne Kadar?

Aldıkları maaş konusunda en çok araştırılan mesleklerden biri hukuk alanında görev yapan hakim savcı maaşlarıdır. Peki savcı ne kadar maaş alır?

Savcı maaşları 2024 yılı güncel verilerine göre aşağıda yer almaktadır:

  • 2024 yılı itibarıyla en düşük savcı maaşı 40.000 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. En yüksek savcı maaşı ise ortalama olarak 110.000 TL’dir.

Göreve Yeni Başlayan Savcı Maaşı

2024 savcı maaşlarının 40.000 TL ile 150.000 TL arasında değişiklik gösterdiğini söyledik. Bu değişiklik ise savcıların deneyim düzeyine ve unvanlarına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin 10 yıllık savcı maaşı ile yeni başlayan savcı maaşı aynı değildir. Peki göreve yeni başlayan savcı kaç TL maaş alır?

Göreve yeni başlayan savcı maaşı 2024 yılı için ve ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Yeni savcı maaşı 2024 yılı güncel verilerine göre 60.000 TL ile 80.000 TL arasında değişiklik arz etmektedir.

Stajyer Savcı Maaşları

Hukuk fakültesinden yeni mezun olanlar, adli yargı alanında yapılan sınavlara girerek hakim ve savcı olarak görev yapabilmektedir. Bu kapsamda yeterli puan alıp savcılığı seçenler, en az 6 ay staj yapmak zorundadır. Staj sonunda ise savcı olarak göreve başlarlar. Bu doğrultuda stajyer hakim savcı maaşları oldukça merak edilmektedir.

Hakim savcı adayı maaşı ise 2024 güncel verilerine göre aşağıda yer almaktadır:

  • Stajyer savcı maaşı 2024 yılı için, 40.000 TL ile 60.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Başsavcı Maaşı 2024

Savcılık mesleğinin üst mercilerinden biri başsavcılık olarak karşımıza çıkmaktadır. Üst makam olarak görev yapan başsavcının görev ve sorumlulukları, normal savcı unvanına sahip meslektaşlarından daha kapsamlıdır.

Bu doğrultuda başsavcıların görevleri arasında; üst düzey kamu görevlileri hakkında soruşturma yapma, iddianame düzenleme, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verme ve kanun yoluna başvurma gibi işlemler yer almaktadır. Dolayısıyla başsavcılar, diğer meslektaşlarına oranla daha fazla ücret almaktadır.

Başsavcı maaşları ise 2024 yılı için tahmini olarak aşağıdaki gibidir:

  • Başsavcı unvanını kazanmış bir hukukçu, 2024 yılı itibarıyla 90.000 TL ile 110.000 TL arasında maaş almaktadır.

Cumhuriyet Savcısı Ne Kadar Maaş Alıyor?

Cumhuriyet savcısı da tıpkı başsavcı gibi üst makamlarda görev yapmaktadır. Başsavcıdan farkı ise cumhuriyet savcısının kamusal iddia makamı olarak karşımıza çıkmasıdır. Bu kapsamda cumhuriyet savcısının asli görevi, cezai uyuşmazlıklar ile ilgili soruşturma yürütmektir. Peki cumhuriyet savcısı ne kadar maaş alır?

Cumhuriyet savcı maaşı 2024 yılı için ve ortalama olarak aşağıda yer almaktadır:

  • Cumhuriyet savcısı maaşları 2024 yılı itibarıyla 80.000 TL ile 100.000 TL arasında değişiklik gösterdiği tahmin edilmektedir.

1. Sınıf Savcı Maaşları

Birinci sınıf savcılar, kıdem ve derece olarak en yüksek grupta bulunmaktadır. Bu kapsamda birinci kademe savcı maaşları da diğer meslektaşlarına oranla oldukça yüksek seyretmektedir.

1. sınıf savcı maaşları, 2024 yılı için aşağıdaki gibidir:

  • 1. sınıf savcı maaşı 2024 yılı güncel verilerine göre 78.500 TL ile 100.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Savcı Nedir? Ne İş Yapar?

Savcı maaşlarının 2024 yılı içinde nasıl yol aldığını inceledik. Şimdi de savcılık mesleğini biraz yakından tanıyalım… Savcı olarak görev yapan bir hukukçunun ilk görevi, kendisine ihbar edilen hukuka aykırı bir olayı tespit etmektir. Bu kapsamda bahsi geçen durumu hukuksal bir çerçevede incelemekte, gerekli durumda soruşturma başlatmakta ve bu soruşturmayı yürütmektedir.

Hukuksal açıdan oldukça önemli bir görev üstlenen savcıların görevleri ise detaylı bir şekilde aşağıda yer almaktadır:

  • Savcılar inceledikleri davadaki taraflar hakkındaki delillerin toplanmasını sağlamaktadır. Bu kapsamda her olay yerine mutlaka bir tane savcı intikal etmektedir.
  • Savcılar özellikle cinayet davalarındaki adli muayene takibini üstlenirler. Bu kapsamda kolluk güçleriyle hareket eden savcılar, gerekli durumlarda adli tıp muayeneleri talep etmektedir.
  • Savcılar hukuka aykırı olan olayın kanıtlarını topladıktan sonra, bu olay için iddianame hazırlamaktadır.
  • Savcılar kamu haklarının savunulmasından sorumludur. Bu kapsamda mağdurların adına yargı sürecine katılmakta ve kamu davasında aktif bir görev almaktadır.
  • Savcılar dahil oldukları davanın hukuk çerçevesinde ve adli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır.

Stajyer Savcının Görevleri

Savcı unvanını kazanmış bir hukukçunun görev ve sorumluluklarına değindikten sonra, savcı adayı olan kişilerin ne iş yaptığını inceleyelim… Stajyer savcıların görevleri aşağıda yer almaktadır:

  • İhbar, şikayet ve suç duyurusunun ardından yapılan işlemlerde aktif bir görev alır.
  • Soruşturmanın yürütülmesi görevini üstlenir.
  • Otopsi ve keşif yapılmasına yardımcı olur.
  • Tanıkları ve bilirkişileri dinler.
  • Başsavcıya yardımda bulunur. Bu kapsamda iddianame ve kovuşturmaya yer olmadığına dair kararların düzenlenmesinde görev alır.
  • Ceza infaz işlemlerinde görev alır.
  • İcra müdürlükleri, noterler ve suç eşyası emanet memurluklarının denetimini yapar.
  • Ceza infaz kurumlarının idaresi, denetiminden sorumludur. Bu kapsamda hükümlü ve tutukluların sevk, nakil, disiplin ve tahliye işlemlerinde görev alırlar.

Savcı Nasıl Olunur?

Savcı maaşları ve bu mesleğin görev tanımının ardından, merak edenleri için nasıl savcı olunur sorusunu inceleyelim… Savcı olmak için gerekli olan ilk şart eğitimdir. Bu kapsamda öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren hukuk fakültesinde mezun olunması gerekmektedir.

Üniversiteden mezun olan hukukçular, ÖSYMı’nin yaptığı Adli Yargı Sınavı’na girmeli ve bu sınavdan yeterli puan almalıdır. Sınavda başarılı olanlar ise en az 6 ay resmi olarak staj yapmalıdır. Stajını başarılı şekilde tamamlayan savcı adayları, mesleğe başlayabilmektedir.

Savcı Olmak İçin Gerekenler

Savcı olabilmek için ilk şartın eğitim olduğunu söyledik. Ancak savcı olmanın tek şartı eğitim değildir. Bu mesleği icra edebilmenin başka şartları da mevcuttur. Bu kapsamda savcı olmak için gerekli şartlar, aşağıda yer almaktadır:

  • Hukuk fakültesinden mezun olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Adli Yargı Sınavı’ndan en az 70 puan almak
  • Kamu haklarından mahrum olmamak
  • Erkek adaylar için, askerlik ile ilişiği kesilmiş olmak
  • Aktif bir şekilde görev yapmaya engel olacak herhangi bir ruh ve beden sağlığı sorunlarına sahip olmamak
  • Devlete karşı bir suç işlememiş olmak
  • 3 aydan fazla hapis yatmamış olmak
  • Gasp, hırsızlık ve dolandırıcılık gibi yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak

Sık Sorulan Sorular

Savcı maaşları, mesleğin görev tanımı ve savcı olmanın şartlarını detaylı bir şekilde inceledik. Şimdi de bu meslek hakkında vatandaşın aklına en çok takılan noktaları inceleyelim…

Cumhuriyet Savcısı Ne Kadar Maaş Alıyor?

Cumhuriyet savcısı makamı, unvanı ve sorumlulukları gereği diğer meslektaşlarının üzerinde maaş almaktadır. Bu kapsamda önemli hukuki işlemleri yürüten cumhuriyet savcısı, 80.000 TL ile 120.000 TL arasında maaş almaktadır.

Savcılık Stajı Ne Kadar Sürer?

Savcı olmak için hukuk fakültesinden mezun olmak yeterli değildir. Bu kapsamda Adli Yargı Sınavı’nı başarıyla vermiş olup staja başlamak gerekmektedir. Peki bu staj ne kadar sürmektedir? Savcılık staj süresi adli yargı için 6 ay, idari yargı için 7 ay süreyle yapılmalıdır.