Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 12 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklikle, 2016 yılında ödeme kapsamından çıkarılan şeker ölçüm cihazları yeniden listeye alındı. Ancak, cihazlara 2016 yılı fiyatı olan 20 TL üzerinden ödeme yapılması tartışmalara neden oldu. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 8 yıl süren davalarının sonucunda cihazların yeniden listeye alınmasını önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. Ancak Saydan, “Cihazların 2016 yılı fiyatıyla ödenecek olması, ne hastalar ne de eczacılar için kabul edilebilir bir durum değildir" diyerek tepki gösterdi.
"Yetersiz bir adım"
Tip 1 diyabet hastası çocukların hayatını kolaylaştıracak “sensörlü glikoz izlem cihazlarının” da ödeme kapsamına alınması gerektiğini belirten Saydan, “Yaklaşık 28 bin diyabetli çocuğun yaşamını kolaylaştıracak bu düzenleme, önemli bir adımdır. Ancak sadece çocuklarla sınırlı çözümler yeterli değildir. Diğer diyabetli bireyler için cihazlara ödenen 20 TL gibi sembolik bir rakam, hastalarımızın gerçek ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktır" ifadelerine yer verdi.
"Hem hasta hem eczacı zorlanacak"
Şeker ölçüm cihazlarının fiyatlarının 300 ile 900 TL arasında değiştiğini ifade eden Saydan, 2016 yılı fiyatları üzerinden ödeme yapılmasının hastalar ve eczacılar için ciddi bir yük oluşturacağını söyledi. Saydan, "Piyasada şeker ölçüm cihazlarının fiyatı 300 ile 900 TL arasında değişirken, SGK’nın bu cihazları 2016 yılı fiyatı olan 20 TL üzerinden ödeme kararı alması son derece yetersizdir. Bu durum, hem eczanelerimizi hem de hastalarımızı finansal anlamda zorlayacaktır. Kurumun, gerçek maliyetlere uygun bir düzenleme yapması gerekmektedir" diye konuştu.
"2016 yılında belirlenen 20 TL ile bugün ne alınabilir?"
Saydan, "2016 yılında belirlenen 20 TL ile bugün ne alınabilir? Diyabetli bireyler, cihazlara ulaşamadığı için sağlıklarını riske atarken, eczacılarımız da diyabetli vatandaşlarımızla karşı karşıya kalmaktadır. Kurumun, halk sağlığını korumayı hedeflemek yerine bu tür yetersiz düzenlemelerle diyabet hastalarını ve sağlık sistemini daha da zor durumda bırakması kabul edilemez" dedi.