TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali çerçevesinde TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları, Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları ve Hyperloop Yarışları hız kesmeden sürüyor.
TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'ni ziyaret eden Selçuk Bayraktar, TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) Müdürü Tolgahan Kaya'dan ayrıntılı bilgi aldı ve Hyperloop Yarış alanındaki stantları inceledi.
Bayraktar, etkinlikteki öğrencilerle sohbet ederek onların projeleri hakkında bilgi aldı ve katılımcılarla birlikte hatıra fotoğrafları çektirdi.
Ardından, Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları ile Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarının gerçekleştirildiği alana geçen Selçuk Bayraktar, yarışların başlangıç işaretini verdi. Bayraktar, takım üyeleriyle sohbet ederek onların projeleri hakkında bilgi aldı ve araçların önünde poz vererek objektiflere yansıdı.
"En yüksek seviyede refah,bağımsızlık, yüksek teknoloji sayesinde oluyor"
Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST'in hızla büyüdüğünü belirterek, yarışmalara yaklaşık 1,5 milyon başvuru olduğunu açıkladı. TÜBİTAK'ın düzenlediği Hyperloop yarışmasında önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve bu yarışmaların, geleceğin hızlı ulaşım teknolojilerini geliştirecek gençlerin yetişmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Bayraktar ayrıca, TEKNOFEST'in Akdeniz ve Adana merkezli düzenlendiğini, Akdeniz'in birçok ilinde etkinlikler yapılacağını, yeni bir kuantum teknolojileri yarışmasının da eklendiğini belirtti. Gelecekte kuantum bilgisayarlarının işlemci teknolojisinde devrim yaratacağı ve nükleer enerji teknolojileri konusunda da bir yarışma düzenlediklerini ifade etti.
TEKNOFEST'in bir yandan büyüdüğünü bir yandan da değişiminin devam ettiğini söyleyen Bayraktar, şu şekilde konuştu:
"TEKNOFEST'in en önemli amacı, yüksek teknoloji geliştiren ve bunu tüm dünyaya bayrağımızı en yükseğe çekecek şekilde üretecek nesilleri yetiştirmekti. TEKNOFEST'in ilk yılından itibaren girişim yarışmamızı da başlatmıştık. Son yıllarda bunu özellikle TEKNOFEST 2023'te Girişim Yarışması olarak da ayrıca düzenledik. Büyük bir ilgi olduğunu, girişimlerini kuran, dünyaya geliştirdikleri teknolojileri satan girişimlerin TEKNOFEST ekosisteminden çıktığını da gördük. Dünyada en büyük değişim rüzgarı, yüksek teknoloji üzerinden hayatımıza giriyor. En yüksek seviyede refah, bunun yanında bağımsızlık, yüksek teknoloji sayesinde oluyor. Tabii bunun kullanımıyla değil, bunun geliştirilmesiyle oluyor. Adım adım o dip dalgasını, Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi'nin dip dalgasının gelmeye başladığını, girişimler şeklinde gelmeye başladığını ve dünyaya damgasını vuracak girişimlere dönüşeceğini, inşallah görmeyi hedefliyoruz. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin hepsinin TEKNOFEST'teki gibi 'garaj şirketleri' diye tabir ettiğimiz ufak takımlarla başladığını görüyoruz. İşte bu dalganın oluşmaya başladığını görmeye başladık. İnşallah yükselerek devam edecek."