Dünya Sepsis Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tülin Akarsu Ayazoğlu, sepsis hastalığının önemine dikkat çekerek, herkesin bu hastalığı önlemede büyük rol oynadığını vurguladı.
Sepsis Nedir?
Sepsisin, vücudun bir enfeksiyona karşı verdiği aşırı tepkinin kendi dokularına ve organlarına zarar vermesiyle ortaya çıkan ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tülin Akarsu Ayazoğlu, hastalığın erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Ayazoğlu, "Sepsis, birçok enfeksiyonun ölümle sonuçlanan son aşamasıdır. Erken teşhis edilmezse şoka, çoklu organ yetmezliğine ve ölüme neden olabilir" dedi. Özellikle COVID-19 gibi viral enfeksiyonların da sepsise yol açabildiğini ekledi.
Sepsis Dünya Genelinde Büyük Bir Sağlık Krizi
Prof. Dr. Ayazoğlu, sepsisin küresel ölçekte büyük bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, "Dünya genelinde her yıl 47 ila 50 milyon kişi sepsisle karşı karşıya kalıyor ve bu vakaların en az 11 milyonu ölümle sonuçlanıyor. Bu da her 2,8 saniyede bir kişinin sepsis nedeniyle hayatını kaybettiği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. Sepsis ile bağlantılı ölümlerin dünya genelindeki toplam ölümlerin %20’sini oluşturduğunu belirten Ayazoğlu, "Ülkeden ülkeye ölüm oranları %15 ile %50 arasında değişiyor. Hayatta kalan birçok hasta ise sepsisin uzun vadeli etkileriyle yaşam mücadelesi veriyor" şeklinde konuştu.
Sepsisin Yaygın Nedenleri
Sepsisin çeşitli mikroorganizmalar tarafından tetiklenebileceğine işaret eden Ayazoğlu, "Bakteriler, mantarlar, virüsler ve parazitler sepsise neden olabilir. Mevsimsel grip virüsleri, dang virüsü, kuş ve domuz gribi virüsleri, Ebola ve sarı humma gibi patojenler de sepsise yol açabilir" dedi. Ayrıca solunum yolu, gastrointestinal ve idrar yolu enfeksiyonları gibi yaygın enfeksiyonların sepsis riskini artırdığını belirten Ayazoğlu, özellikle bu enfeksiyonların erken teşhis edilmemesinin hastalığın yayılmasına sebep olduğunu vurguladı.
Sepsisin Belirtileri
Sepsis belirtilerinin erken fark edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ayazoğlu, halkı bilinçlenmeye davet etti. "Konuşma bozukluğu, kafa karışıklığı, aşırı titreme, kas ağrıları, yüksek ateş, idrara çıkmada azalma, şiddetli nefes darlığı, ölüm korkusu ve ciltte benekler gibi belirtiler sepsisin işaretleri olabilir. Bu belirtilerden birini yaşıyorsanız ve doğrulanmış ya da şüpheli bir enfeksiyonunuz varsa, acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir" dedi.