DÜNYA HABERLERİ

Servet eşitsizliği patladı! Milyarderler kulübü büyürken, dünya yoksullaşıyor

2024 yılında dünya genelindeki milyarderlerin toplam serveti 2 trilyon dolar artarak günlük 5,7 milyar dolarlık bir kazanç sağladı. Oxfam'ın eşitsizlik raporuna göre, bu artış 2023 yılına oranla üç kat daha hızlı gerçekleşti.

The Guardian'ın haberi, dünya 10 yıl içinde beş trilyoneri daha kazandırmaya hazırlanıyor. Oxfam'ın raporuna göre, geçen yıl yapılan tahmin yalnızca bir trilyoner yönelikken, bu yılki raporda yoksulluğun azalmasının durma noktasına geldiği belirtiliyor. Ayrıca eşitsizliğin azaltılması durumunda aşırı yoksulluğun üç kat daha hızlı ortadan kaldırılabileceği vurgulanıyor.

Borsa ve Gayrimenkul Fiyatları, Servetlerindeki Büyük Artışı Destekledi

Borsadaki hisse değeri artışları ve yüksek gayrimenkul fiyatları, milyarderlerin servetindeki büyük artışa katkı sağlamış durumda. Raporda, geçtiğimiz yıl dünya genelindeki milyarder sayısının 204 kişi artarak 2.769'a ulaştığı aktarılıyor. Oxfam, dünyanın en zengin 10 kişinin servetlerinin her gün ortalama 100 milyon dolar arttığını, bu kişilerin servetlerinin yüzde 99’unu kaybetseler bile hala milyarder olarak kalacaklarını belirtiyor.

Raporda, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un net servetinin 219,4 milyar dolar olduğu, Elon Musk, Mark Zuckerberg ve Bernard Arnault gibi isimlerin de dünyanın en zenginleri arasında yer aldığı ifade ediliyor.

Yoksulluk Oranı Değişmeden Kaldı, Servet Eşitsizliği Artıyor

Oxfam'ın raporuna göre, dünya genelindeki yoksulluk oranlarında büyük bir değişim yaşanmadı. Dünya çapında 3,6 milyar insanın günlük gelirinin 6,85 doların altında olduğu belirtiliyor. Aşırı yoksulluk sınırının altında yaşayan kadınların sayısının erkeklerden 24,3 milyon daha fazla olduğu ifade edilen raporda, yoksulluğun ortadan kaldırılması için küresel servet eşitsizliğine odaklanılması gerektiği vurgulanıyor.

Raporda, milyarderlerin servetlerinin yüzde 60'ının miras yoluyla, siyasi bağlantılar, yolsuzluklar veya tekel gücüyle elde edildiği ifade ediliyor. Özellikle tekel gücü, toplam servetin yüzde 18'ini oluşturuyor. Oxfam, hükümetlere yüksek servet sahiplerinin daha adil bir şekilde vergilendirilmesi ve ekonomik sistemlerin eşitsizliği azaltacak şekilde yeniden düzenlenmesi çağrısında bulunuyor.

Öte yandan, G20'nin Temmuz ayında aldığı "süper zenginleri vergilendirme" kararının, bu yönde atılmış önemli bir adım olarak değerlendirildiği raporda yer alıyor.