Son Mühür - SGK Başuzmanı İsa Karakaş, "Her temmuz ayında memur ve memur emeklilerinin maaşlarının güncellenmesi yasal bir zorunluluktur. TÜİK’in 3 Temmuz 2025’te açıklayacağı haziran ayı enflasyonu ile birlikte güncelleme oranları kesinleşecektir" diyerek, gözlerin nisan, mayıs ve haziran aylarına ait enflasyon verilerine çevrildiğini belirtti.

Karakaş, son 20 yılda diğer emeklilere kıyasla oransal olarak en az iyileştirme yapılan ve alım gücü ciddi şekilde azalan memur emeklilerinin temmuz ayında yapılacak güncellemeyi endişe içinde beklediğini ifade etti. Türkiye Gazetesi'nde yayınlanan yazısında, memur ve memur emeklilerine yapılacak zamla ilgili şunları yazdı:

Enflasyonun altında mı kalacak?

SGK ve Emekli Sandığı mevzuatına göre, tüm memurların ve memur emeklilerinin maaşları, ocak-haziran dönemi için açıklanan 6 aylık enflasyon farkı ile toplu sözleşmede belirlenen %5'lik zam oranı eklenerek güncellenir. Geçen yıl temmuzda oluşan enflasyon farkı kümülatif %24,73 olarak gerçekleşmesine rağmen, memur ve memur emeklilerine sadece %19,31 oranında bir artış yapılmıştır.

Oysa SSK ve Bağ-Kur emeklilerine aynı dönemde, 6 aylık enflasyon farkı göz önünde bulundurularak maaşları %24,73 oranında artırılmıştır. Bu durumda, geçen temmuz ayında memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme gereği enflasyonun %5,42 altında bir maaş artışı ile karşı karşıya kalarak mağdur olmuşlardır. Aynı mağduriyet, 2025 Ocak maaş güncellemelerinde de yaşanmıştır.

Çünkü son güncellemede, memur ve memur emeklilerinin maaşları %11,54 artırılırken, 6 aylık enflasyon farkı TÜİK verilerine göre %15,75 olarak açıklanmıştır. Bu durumda, memur ve emeklileri %4,21 oranında enflasyonun altında bir maaş artışıyla karşı karşıya kalmışlardır. Ayrıca, memur emeklilerine, memurlara verilen seyyanen zam da verilmediği için, mağduriyetleri giderek artmıştır.

Kötü senaryoyu anlattı

Ocak ve şubat ayları itibarıyla iki aylık enflasyon farkı %7,42 olarak gerçekleşti. Mart ayı enflasyonu da eklendiğinde, üç aylık kümülatif enflasyon farkı %10,07 oldu. Şu an yalnızca nisan, mayıs ve haziran aylarının enflasyon verileri bekleniyor.

Mart ayı itibarıyla oluşan %3,83'lük fark ve toplu sözleşmede öngörülen %5'lik artışla birlikte, memur ve emeklilerinin maaşlarına toplamda %9,02 oranında bir güncelleme yapılması kesinleşti. Bu durumda, şimdiden %1,5 oranında enflasyonun altında bir maaş artışı söz konusu olmuş oldu.

Temmuz ayı zammı

TÜİK’in 3 Temmuz 2025’te açıklayacağı haziran ayı enflasyon verisiyle birlikte 6 aylık enflasyon farkı netleşmiş olacak. Toplu sözleşme kapsamında memur ve memur emeklilerine her koşulda %5 oranında zam yapılması öngörülüyor. Öte yandan, Merkez Bankası 2025’in ilk enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini %21’den %24’e yükseltti.

Ancak yaşanan ekonomik gelişmeler, özellikle mart ayında ortaya çıkan sorunlar, faiz artışları ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) dikkate alındığında, 2025 yılı enflasyonunun %30’un altında kalması beklenmiyor. Bu çerçevede temmuz ayında maaşlara yapılacak güncellemenin %13-14 aralığında olacağı tahmin ediliyor.

Bu durumda, memur ve memur emeklilerinin maaşlarının yine en az %2 oranında enflasyonun gerisinde kalması muhtemel görünüyor.

Refah payı beklentisi

Memur ve emeklilere yasal zorunluluk gereği verilmesi gereken zam oranlarının dışında, hükûmetin ek bir refah payı ya da başka bir iyileştirme yapıp yapmayacağı konusunda şu an için net bir şey söylemek mümkün değil. Ancak memur emeklilerinin, bir kez daha enflasyon karşısında mağdur edilmesine artık tahammülünün kalmadığı açıkça görülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi