AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanı ve Ankara Milletvekili İleri, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülecek Siber Güvenlik Kanunu Teklifini değerlendirdi. İleri, kanun teklifinin Komisyondaki görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Genel Kurul'da oylanacağını belirtti.
Siber Güvenlik Başkanlığının amacı, Türkiye'de siber güvenliği sağlamak için gerekli tedbirleri almak, stratejiler ve politikalar geliştirmek ve düzenlemeleri hayata geçirmek. Kanun teklifi, siber güvenlik ürünlerinin standardizasyon sürecinin yönetilmesi, sertifikasyon ve testlerinin yapılması, siber olaylara müdahale ekiplerinin hayata geçirilmesi ve yönetilmesi gibi görevleri tanımlıyor.
İleri, Türkiye'nin 2024 itibarıyla global siber güvenlik endeksinde rol model ülke olarak belirlendiğini hatırlattı ve Türkiye'nin bu alandaki iddiasını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında "Siber Güvenlik Kurulu" oluşturulacağını kaydeden İleri, "Bu Kurul, Başkanlığın çalışmaları sürecinde strateji, yol haritası belirleme veya alınacak herhangi bir tedbir veya denetim noktasında çeşitli istisnaları belirleme hakkına haiz bir kurul olacak. Tabiri caizse yönlendirici bir yapı olarak Başkanlığın görevlerini en etkin şekilde hayata geçirmesi noktasında görev ifa edecek" dedi.
Türkiye'nin Siber Güvenliği Kritik Eşiğe Ulaştı
Son yıllarda siber güvenlik alanında görülen saldırıların hem çeşitliliğinin hem etki alanının hem de yoğunluğunun genişlediğine dikkati çeken İleri, "Bu saldırılar sonucunda dünya çapında 2023'te yaklaşık 8 trilyon dolarlık bir maliyetten bahsediliyor. 2025-2026 yıllarında bu maliyetin yaklaşık olarak 20 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Burada çok önemli bir tehdit alanı oluşmuş durumda." dedi.
Ömer İleri, Türkiye'nin milli teknoloji ve dijital dönüşüm adımlarıyla siber uzayda güçlendiğini; 90 milyon mobil abone, 67 milyon e-Devlet kullanıcısı gibi verilerle dikkat çektiğini belirtti. Artan siber tehditlerle birlikte AK Parti hükümetlerinin siber güvenliğe verdiği önemi vurgulayan İleri, siber tehditler ve veri manipülasyonlarına karşı alınacak cezai önlemlerin yeni kanun teklifinde detaylandırıldığını ifade etti.
Hukuki Çerçeve ve Mahkeme Onayı ile Denetim
İleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, TÜBİTAK, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve diğer kurumların siber güvenlik alanında görev aldığını belirtti. Yeni mevzuat ile ulusal çapta yetkilerin Siber Güvenlik Başkanlığına devredileceğini ve merkezi otoritenin bu başkanlık olacağını ifade etti.
Kamu kurumlarında mahkeme kararına gerek kalmaksızın denetim yapılabileceğini, gerçek ve tüzel kişilerde ise mahkeme kararına tabi denetim mekanizması olacağını söyledi. İleri, Siber Güvenlik Kanun Teklifi'nde "muğlak ifadeler" kullanıldığı eleştirilerine katılmadığını ve kanun teklifinde detaylı bir döküm olduğunu belirtti.