EKONOMİ HABERLERİ

Şimdi de o ürünler için harekete geçildi! Üç harfli marketlerden toplatılıyor...

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımladığı yeni "Tereyağı Tebliği" sonrası denetimler hız kazandı. Tüketiciyi yanıltıcı etiket ve görsellerle satılan bazı tereyağı ürünlerinin üretimi durdurulurken, mevzuata uymayan ürünlerin üç harfli marketlerin raflarından toplatılmasına karar verildi.

Şimdi de o ürünler için harekete geçildi! Üç harfli marketlerden toplatılıyor...

Son Mühür - Bakanlık, kamuoyuyla zaman zaman paylaştığı “Taklit ve Tağşiş Listesi” ile sağlığı tehdit eden ürünleri ifşa etmeye devam ederken, hileli üretimlerin önüne geçmek amacıyla da yeni düzenlemeleri hayata geçiriyor.

Tereyağı 2Tereyağından limon sosuna: Gıda denetimleri artıyor

Son dönemde narlı sos ve limon soslarına getirilen satış yasağının ardından, eritme peynirler için de üretim kısıtlamaları uygulanmıştı. Şimdi ise sırada tereyağı var. Yeni tebliğ, tereyağında bulunması gereken içerikleri ve oranları net şekilde belirliyor.

Tereyağı 1

Yeni tebliğle birlikte katı kurallar geldi

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği" kapsamında, artık tereyağında ağırlıkça en fazla %2 oranında tuz bulunabilecek. Ayrıca tuzdan gelen kuru madde miktarı, süt yağsız kuru maddeden ayrı hesaplanacak. Gıda Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, tuzsuz tereyağı en az %82 süt yağı içermek zorundayken, tuzlu ve/veya çeşnili tereyağında bu oran en az %80 olarak belirlendi. Her iki türde de yağsız süt kuru maddesi %2'yi, su oranı ise %16'yı geçemeyecek.

Ayrıca çeşnili tereyağlarında, ürünün gerçekliğini bozan katkılar ve aroma vericiler kesinlikle kullanılmayacak. Sadeyağa ya da sade tereyağına da aroma verici eklenmesi yasaklandı. Manda sütü ya da yoğurt aroması gibi süt ürünlerinden türetilen aromalar dahi artık ürünlere katılamayacak.

Etiketlerde “Tereyağı Gibi” ifadelerine son

Yeni düzenlemeye göre, tereyağı ve sadeyağ dışındaki ürünlerin tanıtımında, tüketicide bu ürünlerin tereyağı olduğu izlenimini uyandıracak ifade ve görseller kullanılamayacak. Etikette “tereyağı gibi” benzeri yanıltıcı tanımlar yer alması yasaklandı.

Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyette olan üreticilere, kurallara uyum sağlamaları için 1 Eylül 2025’e kadar süre tanındı. Ancak bu sürece rağmen uygunsuz üretim yapan firmalar ağır para cezalarıyla karşılaşacak. Mevzuata aykırı ürünlerin raflarda yer alması durumunda ise toplatma işlemi uygulanacak.