Denizcilik tutkunları için Marmaris Boat Show Denizcilik tutkunları için Marmaris Boat Show

Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü başkanlığında kurulan "Satsuma Mandarin Çeşidinin Kesim İhraç Tarihlerinin Belirlenmesi Komisyonu” tarafından İzmir'e bağlı ilçelerdeki örnek bahçelerde yapılan incelemeler ve alınan numunelerin İzmir Laboratuvar Müdürlüğü'nde yapılan analiz sonuçlarına göre, Satsuma mandalina çeşidinin 14 Ekim 2024'te kesimine, 18 Ekim 2024'te ise ihracatına izin verilmesine karar verildi. Türkiye’nin yıllık 1,9 milyon ton mandalina üretimiyle dünya genelinde ilk üç ülke arasında yer aldığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, satsuma mandalinasının en çok sevilen türlerden biri olduğunu vurguladı. Uçak, “Türkiye’nin mandalinası hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek seviyede. Tüm vatandaşlarımızı sonbahar ve kış mevsimlerinde sağlıklı ve dinç kalmaları için günlük 2-3 adet mandalina tüketmeye davet ediyoruz” dedi. 

Yüzde 5’lik pay Yüzde 5’lik pay 

Dünya çapında mandalina üretiminde yüzde 5'lik bir pay aldıklarını ifade eden Hayrettin Uçak, “2023 yılında Türkiye’nin yaş meyve sebze ürünleri ihracatında mandalina 576 milyon dolarlık tutarla en çok ihraç edilen ürün oldu. 2023 yılındaki 1 milyar 112 milyon dolarlık narenciye ihracatından mandalina ihracatı yüzde 52 pay aldı. İnce kabuğu, aromasıyla en çok sevilen mandalina türü olan satsuma mandalinanın ihracatı 2023 yılında 134 milyon dolar olmuştu. 2024 yılının 9 aylık döneminde Türkiye’nin tüm türler toplamında mandalina ihracatı yüzde 3’lük artışla 228 milyon dolardan 235 milyon dolara yükseldi. 2024 yılı sonunda mandalina ihracatında 600 milyon dolara, satsuma mandalinada da 150 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu. 

166 bin ton bekleniyor166 bin ton bekleniyor

İzmir’de bu yıl yapılan rekolte çalışmalarına göre 166 bin ton satsuma mandalina üretimi beklendiğini paylaşan Uçak, şu bilgileri ekledi: “İzmir Valiliği ve İzmir Tarım İl Müdürlüğü’nün Seferihisar, Menderes ve Selçuk’taki mandalina üreticilerine sağladığı 24 bin Akdeniz meyve sineği tuzağı bu yıl Akdeniz meyve sineğinin büyük ölçüde azalmasına katkı sağladı. Diğer zararlılarla mücadelede de başarılı bir sezon oldu. Mandalina kalitesi ihracat için uygun. Üreticinin emeğinin karşılığını aldığı bir sezon olması için ihracatçılarımız çaba gösterecekler. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımız için verimli bir sezon olmasını diliyorum" diye konuştu. 

Ayrıca, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak Ege Üniversitesi ile birlikte mandalina kayıplarını önlemek adına kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini belirten Uçak, kayıpların nedenlerinin tespit edildiğini ve bu doğrultuda eğitim faaliyetleri düzenleyerek üretim kayıplarını en aza indirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Rusya, Ukrayna ve Sırbistan ihracatta lider

Satsuma mandalina ihracatında 90 milyon dolarla Rusya Federasyonu başı çekerken, Ukrayna 24 milyon dolarla ikinci, Sırbistan ise 3,5 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Türkiye, 2023 yılında toplamda 47 ülkeye satsuma mandalina ihraç etti.

Muhabir: OSMAN GÜNDEN