İzmir’de kurulan Su Derneği, su kullanımı verimliliği ve susuzluk yaşanmaması konularında çalışmalarını başlattı. Dernek Başkanı Ozan Yeşiltepe ve Yönetim Kurulu Üyeleri, bu alanda çaba gösteren tüm paydaşlarla bir çalıştay düzenleme önerisinde bulundu. Yeşiltepe, uzun süredir dernek kurma süreci üzerinde çalıştıklarını ve kuruluşun tamamlandığını belirterek, “Şimdi çalışma planlarımızı yürürlüğe koyacağız” ifadesini kullandı.
Yeşiltepe, Su Derneği'nin Türkiye’de su krizine ve kıtlığına yönelik faaliyet gösteren tek dernek olduğunu vurguladı. “Ülkemizde iklim krizi alanında birçok dernek var ve iyi de işler ortaya koyuyorlar. Fakat sadece su başlığı, su krizi ve kıtlığı alanında faaliyet yürüten tek dernek biziz şu anda. Dernek olarak; yer altı, yer üstü su kaynaklarının korunması ve susuzluğu engellemek için bu alanda faaliyet gösteren kişi, kurum ve kuruluşları bir araya getirmek istiyoruz. Bu alanda yapılan çalışmalara destek olmak ve bu konuda farkındalığı artıracak girişimlerde bulunmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ozan Yeşiltepe

İZSU ile ortak çalışmayı talep ettiler

Dernek Başkanı Ozan Yeşiltepe ve yöneticiler, İzmir’de su tasarrufu ve su verimliliği konularında bir çalıştay düzenleme çabalarını İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ile paylaştı. Yeşiltepe, Erdoğan’ın kendilerini çok iyi ağırladığını belirterek, “Sayın Gürkan Erdoğan bizi çok iyi ağırladı bu vesile ile misafirperverliklerine de çok teşekkür ediyorum. Kendilerinin de bu alanda çalışma planlarının olduğunu ve ilerleyen dönemde işbirliği yapabileceğimizi söyledi. Bu konuda bir çalışma içinde olduklarını iletti” dedi.
Yeşiltepe, planladıkları su çalıştayının kapsamını da şöyle açıkladı: “Bizim ön gördüğümüz su çalıştayı, su tasarrufu ve su verimliliği üzerine geniş bir çalıştay olacak. Kente bulunan üniversiteler, sivil toplum örgütleri, su ekipman üreticileri, toplu konut idareleri, yerel yönetimler, müftülükler ve diğer inanç temsilcileri, muhtarlar ve site yöneticilerini kapsayan geniş bir çalıştay düzenlemeyi planlıyoruz. Saydığım kurum ve kuruluşların bu konudaki fikirleri ve katkıları bence çok önemli. Çalıştay sonunda alınan kararlar, çalıştay sonuç bildirgesi halinde bütün kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesini sağlayacaktır.”
Yeşiltepe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın bu konuyu ciddiye aldığını da belirtti. “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cemil Tugay, iklim ve su krizi konusunda Karşıyaka Belediye Başkanlığı döneminden beri çalışma içinde. İzmir, bu konuda diğer illere göre daha şanslı. Bu meseleyi ciddiye alan vizyon sahibi idarecileri var” dedi.

Kuresel Iklim Krizi Nedir

Küresel ısınma ve iklim krizi nedir?

Küresel ısınma, uzmanlar tarafından insan faaliyetlerinin sonucu olarak atmosferde biriken gazların sıcaklığı artırması olarak tanımlanıyor. İklim değişikliği ise küresel ısınmaya bağlı olarak hava ve iklim hareketlerinde yaşanan değişiklikler olarak nitelendiriliyor. 2022 yılında ortaya konan 2021-2022 İnsani Gelişme Raporu, insan kökenli tehlikelerin doğal tehlikelerden daha büyük bir boyuta sahip olduğunu vurguluyor. Bu nedenle, insan kaynaklı tehlikelerin kontrol altına alınması gerektiği ifade ediliyor.
Su kıtlığının en büyük nedenlerinden biri bilinçsizlik olarak gösteriliyor. Su, tarım, enerji sektörü, sanayi sektörü ve hane halkı tarafından tüketiliyor. Dünya genelindeki su kaynaklarının yaklaşık yüzde 69’u tarımsal amaçlarla kullanılıyor. Sanayi sektörü ise yüzde 19, hane halkı ise yüzde 12 oranında su tüketiyor. Bu sektörlerde bilinçli kullanım ve tasarrufun sağlanmasının, toplum ve doğa için olumlu sonuçlar doğuracağı belirtiliyor.

Muhabir: Gamze Eskiköy