İzmir'in su kaynaklarındaki kuraklık tehlikesi giderek büyüyor. Kentin içme suyu ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Tahtalı Barajı'nda su seviyesi kritik seviyelere geriledi. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, barajdaki su seviyesinin 2008’den sonra en düşük seviyeye ulaştığını belirterek, İzmir için tehlike çanlarının çaldığını ifade etti.
İZSU Genel Müdürlüğü verilerine göre, İzmir'in su ihtiyacı Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajları ile yer altı kaynaklarından sağlanıyor. Ancak bu yıl yağışların yetersiz kalması barajlardaki doluluk oranlarını ciddi ölçüde düşürdü. İzmir’in yüzde 44’lük su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesi geçen yıl aynı dönemde yüzde 31,07 iken, bu yıl yüzde 16,83’e kadar düştü. Diğer barajlarda da benzer düşüşler yaşandı; Ürkmez Barajı'nda doluluk yüzde 12,06'ya, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'nda ise yüzde 11,48'e kadar geriledi. Gördes Barajı'ndaki doluluk ise yalnızca yüzde 3,61 olarak kaydedildi.
"Yağışlar olmazsa su krizi kapıda"
Balçova ve Güzelhisar Barajları'nda ise su seviyelerinde küçük artışlar görülse de, uzmanlar su krizinin kapıda olduğu konusunda uyarıyor. Prof. Dr. Yaşar, yağışlar artmazsa aralık ayına kadar Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 10’a düşmesini beklediğini ve kent için su krizi tehlikesinin daha da büyüyeceğini vurguladı.