ŞÜKRAN OTELİ RUHUNU ARIYOR...

İzmir Kemeraltı içinde yeralan Yeni Şükran Oteli yapımı çok eskilere dayanan tarihi yapısı ile dikkat çekiyor. Kurtuluş Savaşı zamanında o dönemin Belediye Başkanı Hacı Hasan Paşa’nın iş hanı olarak bilinen, 1900’lü yıllardan itibaren ikinci sınıf otel olarak hizmet veren, Şükran Oteli gelen sakinleri adeta büyülenmiştir.  Aynı odada otuz yıl ve daha uzun süre kalanların olduğu biliniyor.

Oteli yuva yapan en büyük nedenler içinde, antika değerindeki eşyalar mı yoksa yaşattığı tarif edilemez his midir? Kimileri çocuk cıvıltısı olarak tanımlar, kimileri sessizlik...  Hangi açıdan bakarsanız bakın çok özel bir mekan oluşu, oysa sadece insanları dışarıdaki yaşamdan koruyan duvarlardan ibarettir. Kiminin yuvası çok kalabalıktır, kimininki akşamları tek başına kalacak kadar ıssız. 

Peki bir otel yuva olabilir mi? 

Eğer Kemeraltı'ndaki Yeni Şükran Oteli'yse olur, olmuş bile... Uzun yıllar aynı yerde yaşayan, otelin sessiz koridorlarını arşınlayan, küçücük odalarında kendilerine yaşam kurmaya çalışan birçok insan bulunmaktadır. 46 odalı eski ve kabarmış duvar kağıdına üzerinde dantel örtülü ile çevrilmeli telefonlar, plastik çiçekler, duvardan duvara serilmiş yıpranmış halılar, odaların kapılarının açıldığı salonda sobasıyla ve sakinlerin bir araya geldiği ortada masa ile bizlere sanki bir film setini hissettiriyor. Gerçek yaşamdan kopmuş bir zaman tüneli gibi… Otel sakinleri müşteri değil, hayat yolculuğunda kendilerine ev yapmışlar.

Yeni Şükran Otelinde iki yıl kalanda var yirmi yıl kalanda, eşi ile kavga eden soluğu yuva olarak gördüğü otele koşuyor. Bunun yanında otelin tarihi geçmişi de bulunmakta. Kurtuluş Savaşı'nda Belediye Başkanı Hacı Hasan Paşa’nın hanı olarak işletilen otel içinde silahlar saklanmıştır.

Hacı Hasan Paşa’nın yeğeni Gavur Mümin, Yunan askerlerinden kaçırdığı silahları arkadaşları ile birlikte bu handa gizlemişlerdir. Mümin bey istihbarat ağında etkili rol almış ve bu ağ sayesinde Anadolu’ya gizli bilgileri iletmiştir. Bu nedenle tarihimizde çok büyük önemi olan bir yapıdır. Biz İzmirliler olarak birçok defa önünden geçtiğimiz Yeni Şükran Oteli'nde üç yıl önce restorasyon çalışmaları başlamıştır. Tarihi dokuya uygun olarak gerçekleştirilen onarım tamamlandı. 110 yıllık tarihi yapının kent için önemli olduğu ve tarihi dokusu ile sadece İzmir’in değil Türkiye genelinde resmi kurum ve yerel yönetimler bazında dikkate alınması gerekmektedir.

Şükran Oteli'nin restorasyon çalışmaları bitti. Peki eski adını ve mimari açıdan görünümü ya da kendisine yuva yapan birçok kişiyi barındıran ruhunu yansıtacak mı acaba? Yetkililer artık otel olarak kullanılmayacağını söylüyor. Bakalım ne olacak?