Suriye Milli Ordusu (SMO) Suriye’nin kuzeyinde PKK – YPG’ye karşı operasyonlarını sürdürüyor. SMO’nun Münbiç'te gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda, yurt dışındaki tek Türk toprağı olan ve Süleyman Şah Türbesi’nin de bulunduğu Karakozak Köyü de dahil olmak üzere birçok bölge PKK/YPG terör örgütünden temizlendi. Bu gelişmelerin ardından, 2015'te bölgede DEAŞ tehdidi artınca türbe Şah Fırat Operasyonu ile Şanlıurfa’nın Suriye sınırı yakınındaki Eşme köyüne taşınmıştı. Türbede Süleyman Şah’ın dışında iki askerinin daha naaşları bulunuyordu.
TÜRKİYE’NİN SINIRLARI DIŞINDAKİ TEK TOPRAĞI
Süleyman Şah’ın kabrinin bulunduğu türbe ve türbenin etrafındaki belirli bir toprak parçası, 1921 Ankara Antlaşması’yla Türk devletinin kendi sınırları dışındaki tek toprağı olarak kabul edilmiştir. Bu toprak parçasının Türkiye’ye ait olduğu gerçeği daha sonra Ankara Antlaşması esas alınmak kaydıyla Lozan Barış Antlaşması’nda teyit edilmiş, ayrıca Türkiye, Fransa ve Suriye Arap Cumhuriyeti arasında yapılan ikili antlaşmalara dayanarak bu hukuki durum sürdürülmüştü.
SÜLEYMAN ŞAH ŞANLIURFA SINIRINDA BULUNAN EŞME'YE TAŞINDI
Süleyman Şah Türbesi ilk olarak Rakka yakınlarındaki Caber Kalesi'ndeydi. Türbe ve askeri karakol baraj altında kalma tehlikesi nedeniyle 1975'te Ankara ve Şam hükümetlerinin müzakereleri sonucunda vardığı anlaşmayla Halep'e 123, Şanlıurfa'ya 92 km uzaklıktaki Fırat'ın doğu kıyısında yer alan Karakozak köyündeki yaklaşık 10 bin metrekarelik yeni yerine taşınmıştı.
BİNALİ YILDIRIM SÖYLEMİŞTİ… SÜLEYMAN ŞAH TEKRAR TAŞINACAK MI?
2015 yılında düzenlenen operasyonla taşınan Süleyman Şah Türbesi ile ilgili dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, güvenli ortamın sağlanması halinde Süleyman Şah Türbesi’nin tekrar eski yerine taşınacağını ve oradaki karakolun tekrar faaliyete geçeceğini açıklamıştı.
SÜLEYMAN ŞAH EŞME'YE NASIL TAŞINDI?
Suriye’de başlayan iç savaş ve 2015 yılında bölgede DEAŞ tehdidi artınca türbe Şah Fırat Operasyonu ile Türkiye sınırına yakınındaki Eşme köyüne taşıdı. Şah Fırat Operasyonu, 22 Şubat 2015'te Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlendi. Süleyman Şah Türbesi'nde bulunan 38 personelin Türkiye'ye getirilmesi ve türbe içerisinde bulunan Süleyman Şah ve iki muhafızının naaşı ile diğer eşyaların Suriye'nin Eşme köyüne taşınmasıyla sonuçlanan operasyona 572 asker ve 20. Zırhlı Tugay’a bağlı M-60 A3 tipi 50 adet tank ile birlikte sınırda devriye görevi yapan F-16 uçakları görev almıştı. Türbede bulunan Süleyman Şah'ın naaşı ve diğer manevi değeri bulunan eşyalar alındıktan sonra Süleyman Şah Türbesi ve yakındaki karakol patlayıcılarla havaya uçurulmuş, türbe imha edildikten sonra bölgedeki Türk askerleri, Şanlıurfa üzerinden Türkiye'ye girmişti. Operasyonda bir asker iş kazası sonucunda şehit olmuştu.
HARİTADA İKİ TÜRBE VAR
Süleyman Şah Türbesinin haritalar üzerindeki görünümü de iki farklı nokta olarak yer alıyor. Türbenin Karakozak’taki yeri ile birlikte bugün bulunduğu Eşme’deki yeri de haritalarda işaretli bulunuyor.
SÜLEYMAN ŞAH KİMDİR?
Osmanlı İmparatorluğu'nun resmî olarak kurulmasına giden süreçte Süleyman Şah önemli bir yere sahiptir. Kaya Alp'in oğlu ve Ertuğrul Gazi'nin babası olan Gündüz Alp'in atasıdır. Bazı kaynaklara göre ise Ertuğrul Bey'in babası, Osmanlı İmparatorluğunu kuran Osman Bey’in dedesi olarak kabul edilir. Oğuzlar'ın Kayı Boyu'ndandır. Doğum yeri ve tarihi hakkında kesin bilgiler olmadığı gibi 12. yüzyılın sonlarında doğduğu ve Kayı Boyu'nun reisi olduğu bilinir. Moğol hükümdarı Cengiz Han’ın Orta Asya’daki istilâsı üzerine, 13. yüzyılda Türkistan’dan batıya doğru göç etmeye karar vermiştir. Türkistan'dan 50.000 kişiyle Kuzey Kafkasya üzerinden Doğu Anadolu Bölgesi'ne gelerek, 1214'te Erzincan ve Ahlat taraflarına yerleşmiş, 1225-1226 arası da Haçlı Kalesi'nin fethi onun devrinde gerçekleşmiştir. Süleyman Şah Kaya Alpoğlu, Kayı Boyundan birkaç bey ile Caber Kalesi'ne giderken Fırat Nehri'nde boğularak ölmüş ve Halep'teki Süleyman Şah Türbesi'ne defnedilmiştir.