Suriye'de Esad rejiminin sonunu getiren süreçte Türkiye'nin oynadığı rol Batılı gözlemcilerin bölgeyle ilgili ezberlerini bozacak gibi görünüyor. New Lines dergisinin kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hassan Hassan İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanan yazısında Suriye'nin geleceğinde Türkiye'nin oynayacağı role işaret etti. 
''Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyeli isyancılara verdiği destek, Ankara'yı bölgesel bir güç merkezi statüsüne yükseltti ve etkisi artık bölgedeki tüm önemli oyuncuları kapsıyor'' hatırlatmasında bulunan Hassan, 
''Türkiye, isyancıların şaşırtıcı zaferinde önemli bir rol oynadı. Operasyon, Suriye'nin son 13 yıldır düzenlediği kampanyalarda görülen türden şiddetli yıkımın olağanüstü eksikliğiyle gerçekleşti. Türkiye istihbarat, rehberlik ve siyasi koruma sağladı.
İran'ın, İsrail'in Lübnan ve Suriye'deki Hizbullah ve İran ağlarına yönelik saldırıları nedeniyle kaynak ve insan gücü sağlayamaması ve zor durumda kalmasıyla , Esad rejiminin çöküşü sadece mümkün olmakla kalmayıp kaçınılmaz hale geldi. Bu arada, Ukrayna'daki savaşıyla meşgul olan Rusya, Esad'a yalnızca sınırlı destek sundu'' değerlendirmesinde bulundu.

Komşu Irak'ta da hissedilecek...

''Türkiye'nin başarısının etkileri muhtemelen komşu Irak'ta hissedilecektir'' diyen Hassan Hassan, ''Türkiye'nin hırsları Suriye ve Irak'ın çok ötesine uzanıyor, Afrika, Kafkaslar ve Orta Asya'ya ulaşıyor. Suriye'deki isyancı zaferinden dört gün sonra Erdoğan, iki yakın Türk müttefiki olan Somali ve Etiyopya arasında toprak anlaşmazlıkları nedeniyle gerginliği azaltmak için başarılı bir şekilde arabuluculuk yaptı . Türkiye'nin Libya'daki derin katılımı, BM tarafından tanınan hükümete askeri destek de dahil olmak üzere, Akdeniz'in enerji dinamikleri üzerindeki etkisini güvence altına alıyor ve onu Kuzey Afrika'da kilit bir güç aracısı olarak konumlandırıyor' ifadelerine yer verdi.

Suudi Arabistan'ın bölgesel liderliğine darbe...


''Türkiye'nin yükselişi, özellikle Suudi Arabistan ve müttefikleri için bölgesel güç dinamiklerini karmaşıklaştırıyor'' hatırlatmasında bulunan Hassan Hassan, ''Ayrıca, etkisini sürdürmek için Hizbullah gibi vekillere güvenen İran'ın aksine, Türkiye yerel Sünni güçlere ve 2011 Arap ayaklanmaları gibi popüler davalara doğrudan destek vererek meşruiyet kazandı. Bu, Türkiye'yi daha pan-Sünni bir güç olarak konumlandırarak Suudi Arabistan'ın bölgesel liderlik iddiasını zayıflatıyor'' dedi.

İran'ın kaybı, Türkiye'nin kazancıdır...


İran'ın kaybı, Türkiye'nin kazancıdır, çünkü Şam neredeyse yarım yüzyıldır İran'ın müttefiki olmaktan Türk müttefiki olmaya doğru kayıyor' hatırlatmasında bulunan Hassan Hassan, 
''önümüzdeki yıllarda, bölgedeki güç mücadeleleri artık İran'ın hırslarının gölgesi etrafında değil, Türkiye'nin kapsamı etrafında dönecek. Hem rakipler hem de müttefikler için soru artık Türkiye'nin bölgeye hakim olup olmayacağı değil, nasıl olacağı olacak'' mesajı verdi.

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı