Suriye'nin savaş sonrası yeniden inşası için gereken bütçenin yüz milyarlarca dolara ulaşabileceği belirtiliyor. Esad rejiminin sona ermesinin ardından, Suriye'nin yeniden toparlanma senaryoları üzerinde yoğunlaşılmış durumda. Birleşmiş Milletler'in raporlarına göre, ülkenin savaş sonrası yeniden inşası için gerekli bütçenin 400 milyar doları geçebileceği ifade ediliyor.

Suriye-7

Konutların yüzde 17,5'i yıkıldı

Vision of Humanity'nin verilerine göre, 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından, son çatışmalar hariç, Suriye'deki konutların yüzde 17,5'i yok oldu. Çatışmalardan kaynaklanan altyapı hasarının yaklaşık 118 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Dünya Bankası'nın raporuna göre, petrol dışı ekonomi, altyapıların tahrip olması, yakıt ve elektriğe erişimin azalması, düşük iş güvenliği ve ticaretin sekteye uğraması nedeniyle yüzde 52 oranında daralma gösterdi. Ayrıca, tarım ve kamu sektörünün reel olarak yüzde 40'tan fazla küçüldüğü tahmin ediliyor.

10 yıl gerekiyor

Dünya Bankası'na göre, 2021 itibarıyla Suriye'nin milli geliri, 2010 yılına göre yüzde 54 oranında bir azalma göstermiştir. Nüfusun yüzde 69'u yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Suriye ekonomisinin yeniden toparlanabilmesi için en az 10 yıla ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Özellikle Avrupa Birliği, Körfez ülkeleri, Çin, Türkiye ve uluslararası finans kuruluşlarının desteği büyük önem taşıyor. Ancak bu desteklerin ne ölçüde sağlanacağı, siyasi gelişmelere bağlı olarak şekillenecek.

Kaynak: Haber Merkezi