MANİSA HABERLERİ

Tahnit edilen yaban hayvanları Spil Dağı’nda sergileniyor

Spil Dağı'nda, doğal yollardan ölen ya da kaçak avcılık sonucu ölen 25 yaban hayvanı, tahnit edilerek ziyaretçilere sunuluyor.

Manisa'nın Spil Dağı Milli Parkı, 1517 metre rakımda yer alan Atalanı Ziyaretçi Merkezi'nde tahnit edilen nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarının sergisi ziyaretçilere sunulmaya başlandı.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden doğal yollarla ölen ya da kaçak avcılık nedeniyle ölen hayvanlar, doğal yaşamın korunmasına dikkat çekmek amacıyla tahnit edilerek sergileniyor.

Sergilenen türler arasında vaşak, bozayı, kurt, kaya kartalı gibi nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlar da yer alıyor. Bu tahnitler, doğa severler ve ziyaretçiler tarafından büyük ilgiyle karşılanıyor.

Tahnit Edilen Hayvanlar: 25 Yaban Hayvanı ve 18 Kanatlı Türü

Spil Dağı'nda yer alan müzede, 25 yabani hayvanın tahnitleri sergileniyor. Bunlar arasında ayı, vaşak, kaya kartalı, kurt, kızıl şahin, sansar, sülün, karabatak, kuzgun gibi farklı türler bulunuyor.

Ayrıca, yaklaşık 18 tür kanatlı yaban hayvanı da müzede yer alıyor. Müzede sergilenen tüm hayvanlar doğal yollardan ölmüş ya da kaçak avcılık sırasında ölmüş hayvanlar olup, yaban hayatı için özel olarak korunarak sergileniyor.

Tahnitler Korunuyor ve Düzenli Bakım Yapılıyor

Spil Dağı Milli Parkı Veteriner Hekim Doktor Engin Bahçeci, Spil Dağı'nın 1968 yılında milli park ilan edildiğini, 6801 hektar alanda vatandaşlara hizmet verdiğini belirterek, "Müzemiz yeni açılmasına rağmen, büyük ilgi gördü ve binlerce vatandaşımız buraya ziyarete geldi. Gelmeye de devam ediyorlar. Yaklaşık 18 tür kanatlı yaban hayvanımız mevcut.

Yaklaşık 5 türde de memeli hayvanımızın tahnitleri bulunmakta. Bu tahnitler özel olarak yapılıyor ve korunuyor. Her sene düzenli olarak bunların bakımını yapıyoruz ve yaptırıyoruz. Ayrıca buradaki hayvanların hiçbiri burada tahnit yapılmak üzere vurulmadı ve öldürülmedi. Bu hayvanlar yaban hayatında doğal bir şekilde öldü ya da kaçak avcılık sırasında ele geçirildi.

Spil Dağı Milli Parkı Müdürlüğü olarak, yaralı gelen yaban hayvanlarımızı önce tedaviye alıyoruz, iyileştirebildiğimiz hayvanları tekrardan doğaya salıyoruz. İyileştiremediğimiz, ölen hayvanları da burada sergiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Sergilenen hayvanların birçoğunun nesli tükenmekte olduğunu, bu kapsamda vatandaş ve avcılara uyarıda bulunan Veteriner Hekimi Bahçeci, "Tüm vatandaşlarımıza ya da tüm avcılarımıza bir çağrıda bulunmak istiyoruz.

Buradaki yaban hayvanları özel önem taşımaktadır. Doğada gördüğünüz zaman bunları rahatsız etmemek ve öldürmemek yaban hayatı için büyük önem taşıyor. Buna çok dikkat etmeliyiz" diye konuştu.