Son Mühür - Seçil Ünlü / Muğla, Türkiye'nin en değerli turizm ve doğal yaşam bölgelerinden biri olarak her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlarken, bu güzelliklerin korunması için yeni önlemler alınıyor. Muğla Valiliği, 1 Mayıs-30 Kasım tarihleri arasında ormanlık alanlara girişin yasaklanacağını duyurdu. Ayrıca, orman yangınlarıyla mücadele için alınacak tedbirler, tüm paydaşların koordineli çalışmasını gerektiriyor.
2025 yılı orman yangınlarıyla mücadele toplantısı yapıldı
Muğla'da 2025 yılı orman yangınlarıyla mücadeleye yönelik hazırlık toplantısı, Muğla Valiliği'nde düzenlendi. Toplantıya, Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, Muğla Valisi İdris Akbıyık ve çeşitli yerel yönetimler ile diğer yetkililer katıldı. Toplantının ana gündem maddeleri arasında 2024 yılı orman yangınları değerlendirildi, alınacak yeni önlemler ve koordinasyon çalışmaları ele alındı. Ayrıca, görev yapacak personel, araç-gereçler, hava unsurları, gönüllü ekiplerin katkısı ve ilk müdahale süreleri gibi kritik konular da masaya yatırıldı.
Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, orman yangınlarıyla mücadelede 2024'teki deneyimlerin ışığında önemli sunumlar yaptı. Ülküdür, personel ve ekipman durumu, erken uyarı ve ihbar sistemleri, eğitim ve farkındalık çalışmaları ile koruyucu önlemleri anlatırken, yangına ilk müdahale ve sonrasında yapılacak çalışmalara dair de detaylı bilgiler verdi. Ayrıca, yangın riski yüksek bölgelerde erken müdahalede bulunmak için izleme teknolojilerinin kullanımı ve yangınla mücadeleye dair diğer stratejiler üzerinde durdu.
“Hazırlıklı olmak, işbirliği ve duyarlılık hayati önem taşıyor”
Toplantıda bir konuşma yapan Muğla Valisi İdris Akbıyık, ormanların sadece doğal zenginlik olmadığını, aynı zamanda yaşamın, biyoçeşitliliğin ve doğal dengenin vazgeçilmez parçası olduğunu vurguladı. Akbıyık, Muğla’nın orman varlığının, büyük bir sorumluluğu beraberinde getirdiğini belirterek, "Bu zenginlik, büyük bir sorumluluğu beraberinde getiriyor. Milli servetimiz ormanlarımızı korumak, olası yangınlara karşı hazırlıklı olmak, işbirliği içerisinde hareket etmek ve vatandaşlarımızın duyarlılığı hayati önem taşıyor." dedi.
Geçen yıllarda orman yangınlarıyla mücadelede devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini belirten Akbıyık, "Tüm kurumlar, kolluk birimleri, yerel yönetimler, gönüllüler, özel sektör ve vatandaşlarımız seferberlik ruhuyla topyekun hareket ederek bu mücadeleye büyük destek verdi." diyerek, yangınla mücadele için gösterilen ortak çabayı övdü.
Yeni alınan kararlarla yangın riski azaltılacak
Toplantının devamında, orman yangınlarına karşı alınan yeni önlemler arasında, orman içi ve kenarındaki tarlalarda anız, bağ, bahçe ve zeytinliklerde ot, çalı yakılmasının Orman Kanunu’nun 76. maddesi gereği yasak olduğu hatırlatıldı. Yasak doğrultusunda, çiftçilere yönelik eğitim çalışmaları düzenlenecek ve ormana bitişik hububat tarlalarında, hasat sonrasında yanıcı maddelerden arındırılmış 10 metrelik mineral toprağın açığa çıkarıldığı koruyucu şeritler oluşturulacak. Bu uygulamanın takibi ise kaymakamlıklar ve tarım müdürlükleri tarafından yapılacak.
Tarım araçları ve arıcılara zorunluluklar getirildi
Zeytinliklerde hasat sonrası anız yakılmaması gerektiği ve teknik açıdan toprak işlemesi mümkün olan zeytinliklerin altlarının sürülmesi gerektiği de vurgulandı. Bu konuda mahalle halkına eğitim verileceği duyurulurken, kırsalda biçerdöver gibi tarım araçlarıyla çalışan kişilerin, yanlarında en az 2 tonluk su tankeri ve 2 yangın söndürücü tüpü bulundurması zorunlu hale getirileceği açıklandı. Ayrıca, yaz aylarında Muğla'ya dışarıdan gelen arıcılar ve çobanlar için kimlik tespiti yapılacağı, bu kişilere yangın eğitimi verileceği ve yanlarında en az 2 yangın söndürme tüpü bulundurmaları gerektiği bildirildi.
1 Mayıs-30 Kasım tarihlerinde ormanlara giriş yasak
Valilik tarafından açıklanan en dikkat çekici karar ise, yangın riski yüksek bölgelerde 1 Mayıs-30 Kasım tarihlerinde ormanlara girişin yasaklanması oldu. Temmuz ve ağustos aylarında ise kolluk kuvvetlerinin orman yollarındaki devriye faaliyetlerini artıracağı ifade edildi. Araç parklarının, arazöz ve su tankerlerinin geçişini engelleyecek şekilde yerleştirilmesine izin verilmeyecek ve caydırıcı devriye hizmetlerinin temmuz ve ağustos aylarında daha yoğun şekilde yapılacağı duyuruldu.
Havai fişek ve dilek feneri yasakları
Orman köyleri ve turizm bölgelerinde yangın riski oluşturabilecek eğlenceli araçların kullanımına karşı da mahalli idareler tarafından önlem alınacağı bildirildi. Havai fişek ve paraşütlü dilek feneri gibi yangın riski oluşturabilecek ürünlerin kullanımı yasaklanacak ve bu konuda gerekli denetimler yapılacak.