İngiltere'de Parlamento, yeni neslin ömür boyu sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı kabul etti. Buna göre, "sigarasız bir nesil" hedefi doğrultusunda, 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışı yasaklandı. Salı akşamı onaylanan yasa ile bu yıl 15 yaşına giren gençler, hayatları boyunca sigara alamayacaklar. Avam Kamarası'nda, yasa tasarısı 383 milletvekilinin onayıyla kabul edilirken, 67 milletvekili karşı çıktı.

Yasa, Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oldu.

Bazı Muhafazakar Parti üyeleri, yasayı desteklemeyeceklerini belirtti. İktidar partisi, parlamentodaki oylama sırasında milletvekillerinin kendi isteklerine göre oy kullanabileceğini vurguladı. Ancak, yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti milletvekillerinin desteğiyle kabul edilmesi bekleniyordu.

Yasa, sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışını yasaklıyor.
Tütün kullanımı, İngiltere'de önlenebilir ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor. Uzun süreli tütün kullanıcılarının yaklaşık üçte ikisi yaşamını yitiriyor ve bu yılda 80 bin ölüme denk geliyor. Kalp krizi, felç, akciğer kanseri gibi sigara kullanımıyla ilişkili nedenlerle neredeyse her dakika bir kişi hastaneye yatırılıyor.

Sağlık Bakanı Victoria Atkins, yasanın binlerce yaşamı kurtaracağını ve sağlık sistemine olan baskıyı azaltacağını savundu. Atkins, "Gerçek şu ki, tütün kullanımı için güvenli bir seviye yoktur. Gerçekten zararlıdır ve bu nedenle gelecek nesilleri korumak için bu adımı atmaktayız" dedi. Yasa, tütün veya elektronik sigara satan mağazalara anında 100 sterlin ceza kesme yetkisi veriyor. Bu cezalardan elde edilen gelir, yasanın uygulanmasını güçlendirmek için kullanılacak. Ayrıca, yasa elektronik sigaraları da daha az cazip hale getirmeyi amaçlıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ