KÜLTÜR VE SANAT HABERLERİ

Tarihte bugün! Gazeteci-yazar Duygu Asena aramızdan ayrıldı...

Dedesi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yaveri olan, kendisi ise Cumhuriyetin yetiştirdiği önemli isimlerden biri olan gazeteci-yazar Duygu Asena kimdir?

19 Nisan 1948 doğumlu Türk yazar ve fikir insanı Duygu Asena, İstanbul doğumludur. Atatürk'ün yaveri ve CHP milletvekili olan Ali Şevket Öndersev'in torunu olan Asena, tüm eğitim hayatını İstanbul'da yaşamış bir isimdir. Kadıköy Özel Kız Koleji mezunu olan Asena üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünü bitirdikten sonra ilk olarak çocuk evlerinde pedagog görevini üstlenmiştir.

Gazetede köşe yazarlığı yaptı

Bir süre sonra yazarlık yönüne eğilen Duygu Asena, 1972'de Hürriyet'in bugün dahi varlığını sürdüren Kelebek ekinde yazmaya başlamıştır.

72'de başladığı yazarlık hayatında bir çok gazete ve dergide görev almış olan Asena, 90'lı yıllarda TRT 2 ekranlarından yayınlanan 'Ondan Sonra' isimli programı hazırlayıp sunmuştur.

'Kadının Adı Yok' adlı kitabını 1987 yılında çıkardı

Uzun süre dergi ve gazete yazarlığı yapan Asena, bugün dahi hala çok satanlar arasında bulunan 'Kadının Adı Yok' adlı kitabını 1987 yılında çıkardı. Kitap bir hayli beğenildi. Fakat 1988 yılında bu kitap 'müstehcen' damgası yiyerek yasaklandı. Asena, bu kitabın üstündeki damgayı kaldırmak için iki yıl mücadele verdi. Nihayet 90'ların hemen başında yasak kaldırıldı. Ardından kitabın bir de sinema uyarlaması yapıldı.

Kitap yazarlığında da birbirinden başarılı eserler ortaya koyan Duygu Asena, 2006 yılının 30 Temmuz gününde uzun süre mücadele ettiği beyin tümörüne yenilerek vefat etti.

Duygu Asena'nın geride bıraktığı eserler;

Paramparça (2004), Aşk Gidiyorum Demez (2003), Aslında Özgürsün (2001), Aynada Aşk Vardı (1997), Değişen Bir Şey Yok (1994), Kahramanlar Hep Erkek (1992), Aslında Aşk da Yok (1989), Kadının Adı Yok (1987).