Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvan nakliyesinde kullanılan araçların GPS (Küresel Konumlama Sistemi) ile donatılmasına ilişkin geçiş sürecini 31 Aralık 2026'ya kadar uzattı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile bu süre uzatılması resmen duyuruldu.

Hayvan Nakliyesinde Yeni Düzenlemeler

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvan refahını korumak ve nakliye sırasında hayvanların güvenliğini artırmak amacıyla getirdiği düzenlemelerin geçiş sürecini uzatma kararı aldı. Özellikle 8 saati aşan uzun yolculuklarda hayvanların sağlık durumlarının kontrol edilmesi, yem ve su ihtiyaçlarının karşılanması, uygun barınma ve dinlenme koşullarının sağlanması gibi zorunlulukları içeren düzenleme, 31 Aralık 2026'ya kadar uygulanmaya başlanacak. Ayrıca, hayvan nakliyesinde kullanılan araçların GPS sistemi ile donatılması gerekliliği de aynı tarihe kadar ertelendi.

Manisalı uzman çavuşa ‘yürek yakan’ veda Manisalı uzman çavuşa ‘yürek yakan’ veda

Düzenlemelerin Geçiş Süreci Uzatıldı

İlk olarak 31 Aralık 2024'te yürürlüğe girmesi planlanan bu düzenlemeler, sektör temsilcilerinin talepleri ve yaşanan teknik zorluklar nedeniyle 2 yıl daha ertelendi. Bu erteleme, hayvan nakliye sektöründeki işletmelerin yeni düzenlemelere uyum sağlamaları ve gerekli altyapıyı oluşturmaları için ek süre tanınmasını amaçlıyor.

GPS Sistemi ile Takip Zorunluluğu

GPS sistemi, nakliye sürecinde yaşanabilecek olumsuz durumların anında tespit edilmesini ve müdahale edilmesini sağlamak amacıyla kullanılacak. Ancak, bu teknolojinin tüm araçlarda kullanıma geçmesi için belirlenen süre 31 Aralık 2026 olarak güncellendi.

Kaynak: HABER MERKEZİ