Ziraat Yatırım’ın raporunda dün Microsoft ve Meta'nın yapay zeka harcamalarının karları azaltabileceğine yönelik beklentilerle teknoloji endeksinde belirgin baskı olduğu belirtildi. Raporda şöyle denildi:
“USD/TRY: Öte yandan Muhteşem yedili hisselerinden Amazon ve Apple piyasalar kapandıktan sonra finansallarını açıkladı. Olumlu rakamlar sonrasında vadelilerde bu sabah toparlanma yaşanıyor. Makro tarafında ise dünkü veriler ABD ekonomisinin dirençli olduğu bir kez daha teyit etti. Ancak Fed'den bu ayki toplantısında 25 baz puan faiz indirim beklentileri devam ediyor.
“Fiyatlamalar tarafında ise Dolar endeksi (DXY) kısmi düşüş kaydetmeye devam etti. Bu sabah ise toparlanma eğilimi gösteren DXY için öğleden sonra ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi hafta kapanışında etkili olabilir. Bu arada, İran'ın İsrail'e saldırabileceğine yönelik haber akışıyla 74 USD'ye çıkan Brent petrol tarafında sakin bir seyir var.
“Tarım dışı istihdam verisi TSİ 15.30'da açıklanacakken, ekim ayında tarım dışı istihdam artışının 254 bin kişiden 101 bin kişi seviyesine gerilemesi ve işsizlik oranın bir önceki aya benzer şekilde yüzde 4,1 seviyesinde kaydedilmesi bekleniyor. Ortalama saatlik kazançların artış hızının ise ekim ayında aylık bazda yüzde 0,4'ten yüzde 0,3 seviyesine yavaşlaması öngörülüyor.
“Bugün ayrıca TSİ 16.45'te ISM imalat sanayi ekim ayı verisi TSİ 17'de takip edilecek. Yurtiçinde ise bu sabah önceki ay imalat tarafında belirgin zayıflama işareti veren PMI verisi takip edildi. Eylül'de 44,3 olan veri Ekim ayında 45,8 olarak gerçekleşerek eşik değer olan 50'nin altında kalmasına rağmen bir önceki aya göre hafif yükseliş gösterdi. Bugün saat 12'de açıklanacak İTO enflasyonu ise fiyatların ekim ayında nasıl seyrettiğine yönelik ipucu verecek.
“Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin bu gece beklenen değerlendirmesinde de not artışı öngörülüyor. Diğer yandan, görünümün durağana çekilmesi tahmin ediliyor. Fiyatlamalar tarafında ise Dolar/TL'nin bir süredir direnç yapılan 34,30 seviyesinin hafif de olsa üzerine çıktığını izliyoruz. Türk lirası mevduat ve fonlarda stopaj oranı artırıldığına yönelik haber bu fiyatlamada etkili oluyor olabilir. Günün geri kalanında 34,30'un hafif üzerinde fiyatlama sürebilir.
“EUR/USD: Dün ABD'de beklentileri karşılayan makroekonomik veriler, Fed'in faiz indirmede aceleci davranmayacağına yönelik beklentileri güçlendirdi. Bugün ise tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri takip edilecek. Avrupa tarafında ise TÜFE verileri açıklandı. Euro Bölgesi'nde manşet TÜFE, aylık bazda eylül ayında yüzde 0,1 oranında düşüşün ardından ekim ayında yüzde 0,3 oranında artış kaydederek beklentilerin (yüzde 0,2 artış) üzerinde gerçekleşti ve böylece son altın ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında, 200 günlük ortalamasını aşan EURUSD'de bu seviyeye denk gelen 1,0870 üzerinde kalıcılık halinde 1,0940 hedefe girebilir. Ara direnç 1,09 seviyesinde. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde 1,0830 ve 1,0770 sıralı destekler olarak takip edilebilir.
“XAU/USD: Dün Fed'in karar alırken dikkate aldığı PCE verileri piyasaların odağındaydı. Çekirdek PCE yıllık beklentilerin hafif üzerinde yüzde 2,7 açıklanırken, aylık bazda beklentileri karşılayarak yüzde 0,3 olarak açıklandı. Verinin açıklanmasına paralel Ons Altın'da kar satışları gözlendi. Altın günü yüzde 1,6 geri çekilmeyle 2.744 seviyesinde tamamladı.
“Öte yandan, önümüzdeki hafta yapılacak ABD seçimlerine yönelik belirsizlikler, önemli şirket finansalları ve makro veriler değerli maden fiyatlamalarında etkisini sürdürüyor. Veri gündeminde bugün tarım dışı istihdam ön plana çıkıyor. Oynaklığın yüksek kalmaya devam edebileceği Ons Altın'da 2.725 ve 2.700 sıralı destekler olarak izlenebilir. Diğer yandan olası yükselişlerde 2.761 ve 2.782 sıralı dirençler olarak takip edilebilir.”