ALPER TEMİZ - Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, tarım işçilerinin yaşadığı zor koşulları ve tarım politikasının yetersizliğini eleştirdi. "Halkın yararına politikalar üretilmiyor ve her geçen yıl tarıma ayrılan bütçe azalıyor" diyen Durmuş, Türkiye'deki tarım sektörüne yönelik uygulamaların çiftçiyi ve işçiyi korumak bir yana, onların sömürülmesine zemin hazırladığını belirtti. Durmuş, "Tarım işçileri, ekonomik dar boğazla mücadele ederken, Ege ve Doğu Anadolu illeri arasındaki göç sürecinde örgütlenen mafya ağlarının kıskacında kalıyor" diye konuştu. 

Images 10-2

"Tarım İşlendiricileri" adı altında işçi sömürüsü... 

Durmuş’un aktardığı bilgilere göre, tarım işçilerini Ege'ye götürmek üzere organizasyon kuran "Tarım İşlendiricileri" adı altında, aşiret mafyaları faaliyette bulunuyor. Bu mafyalar, işçilerin kazançlarından haksız paylar alıyor. Durmuş, “Bu 'Tarım İşlendiricileri' adlı vurguncu mafya, tarım işçilerini resmen devlet eliyle satıyor. Bir çuval soğanın hasadında işçiye 10 lira veriliyor, bunun 5 lirasını bu vurguncular alıyor” diyerek durumu gözler önüne serdi. Ayrıca, işçilerin insanlık dışı çadırlarda konakladığı, kötü koşullarda yaşamaya zorlandıkları belirtiliyor. Durmuş, bu durumu Çalışma Bakanlığı'na bildirdiklerini, ancak herhangi bir çözüm sağlanmadığını ifade etti.

Orman yangınları ve yetersiz ekipman sorunu... 

Şükrü Durmuş, yalnızca tarım sektörünün değil, ormanların da yeterli destek görmediğini belirterek, yangın ekipmanları konusundaki eksiklere dikkat çekti. 2020'de Orman Genel Müdürlüğü’nün 2.2 milyon liralık lüks bir araç aldığını, oysa aynı bütçeyle 22 yangın müdahale aracı alınabileceğini söyledi. Durmuş, bu tür harcamalar yerine orman yangınlarıyla mücadele edecek ekipmanların alınmasının önemine vurgu yaparak, Ege'deki yangınların büyümeden söndürülebileceğini ifade etti.

"Topraklar yabancı şirketlere peşkeş çekiliyor"

Durmuş, çiftçilerin maliyet baskısı ve yetersiz destekler yüzünden tarlalarını işleyemez hale geldiğini, bu durumda toprakların yabancı şirketlere kiralandığını veya satıldığını söyledi. "Bu şirketlerin başında Cargill gibi büyük şirketler geliyor. Ege'de de Eskişehir Polatkan'da da köylünün verimli arazileri yabancıların eline geçiyor” dedi. Durmuş, hükümetin bu duruma göz yumduğunu belirterek, bütçenin halk için değil sermaye için kullanıldığını savundu.

Muhabir: Alper Temiz