GÜNDEM HABERLERİ

Tartışmalarla gündemdeydi: Kış saatinin maliyeti belli oldu!

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Erdem, sabit yaz saati uygulamasının 2016 yılında devreye girmesinin ardından 11 milyar kilovatsaatlik enerji tasarrufu sağlandığını ve bunun 20 milyar liralık bir ekonomik kazanç yarattığını açıkladı. Uygulamanın etkilerine dair yapılan araştırmalar çerçevesinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından saat değişikliklerinin bilimsel olarak analiz edildiği ifade edildi.

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’de 2016 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kalıcı yaz saati uygulamasına geçildiğini hatırlatarak, bu değişikliğin amacının gün ışığından maksimum düzeyde faydalanmak olduğunu belirtti. Uygulamanın etkilerini incelemek amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, sabit saat uygulamasının önemli ekonomik ve çevresel yararlar sağladığı ortaya konduğunu ifade eden Erdem, bu düzenlemenin insanların psikolojik ve sosyolojik durumları üzerinde de olumlu etkiler yarattığını vurguladı. Erdem, saat değişimlerinin insanlar üzerinde kaygı ve stres gibi olumsuz psikolojik etkiler yaratabileceğini, ancak sabit saat uygulamasının hormonal dengeyi olumlu yönde etkilediğini belirten araştırmalara da değindi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 2016'nın ekim ayında başlatılan sabit yaz saati uygulaması sayesinde 11 milyar kilovatsaatlik enerji tasarrufu sağlandığını ve bunun yaklaşık 20 milyar liralık bir ekonomik kazanç sağladığını söyledi.

''Her ülkede farklı...''

Avrupa'da 1980 yılında başlatılan kış saati uygulamasının sonlandırılması için 2018 yılında Avrupa Parlamentosu'na bir öneri sunulduğunu hatırlatan Erdem, dünya genelindeki saat değişim uygulamaları hakkında da bilgi verdi. Erdem, Japonya, Çin, Güney Kore, Hindistan, Arap Yarımadası ve Güney Amerika ülkelerinin hiçbirinde kış saati uygulamasına geçilmediğine dikkat çekerek, şunları ekledi: "Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerindeki kış saati uygulamasında da ülkelerin mümkün olduğunca en doğusundan geçen meridyen saatini tercih ettikleri görülmekte. Ülkemizde ise en uygun saat dilimi belirlenirken coğrafi konum, kentleşme oranı gibi göstergeler dikkate alındı. Bugün Paris, Berlin, Londra ve Amsterdam gibi şehirlerde gün doğumunun 07.00-07.30 saatleri arasında yaşandığı, okula başlama saatlerinin 08.00, mesai başlangıç saatlerinin ise 08.30 olduğu görülmekte."

Yetki valiliklerde

Erdem, Türkiye'deki farklı illerdeki gün doğumu saatlerini örnek vererek, Iğdır'da güneşin yaklaşık 06.40'ta doğduğunu, Ankara'da 07.25'te, İstanbul'da ise 07.37'de doğduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'deki mesai saatlerinin genellikle 08.30'da başladığını, eğitimde ise tekli öğretimin 09.00-15.00, ikili öğretimin ise 07.30-18.30 arasında gerçekleştirildiğini vurguladı. Türkiye'deki valiliklerin, ders saati ve mesai başlangıç saatlerini belirlemede yetkili olduğunu hatırlatan Erdem, mesai saatleri ve okul ders saatlerinin düzenlenmesinde gün doğumu ve batımı saatleriyle toplumsal koşulların göz önünde bulundurulmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.