ASAYİŞ HABERLERİ

Tatil hayaliniz dolandırıcılığa dönmesin: IBAN'ı kontrol edin!

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, tatil satın alacak kişilere önemli uyarılarda bulundu. Bağlıkaya, “Rezervasyon yapıldığında ödeme, seyahat acentelerinin kurumsal IBAN'ına yapılmalıdır. Ancak, seyahat acentesi olmayan kişiler ödemeleri kişisel IBAN'larına yönlendirerek mağduriyete neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, tatil satın alınan web sayfasının adres çubuğundaki ismin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Bağlıkaya, "Rezervasyon yapıldığında ödeme, seyahat acentelerinin kurumsal IBAN'ına yapılır. Ancak seyahat acentesi olmayan kişiler ödemeleri şahsi IBAN'larına almak suretiyle mağduriyete yol açmaktadır." dedi.

Bağlıkaya, turizm sektöründe dolandırıcılık vakalarının farklı dönemlerde ve çeşitli alanlarda arttığını belirtti. Salgın döneminde ve sonrasında villa kiralamalarında dolandırıcılığın daha yaygın hale geldiğini, son dönemde ise bungalov turizminde benzer olayların sıklaştığını aktardı.

2023'te dolandırıcılık vakalarıyla ilgili 12 bin 691 ihbara ilişkin işlem gerçekleştirdiklerinin altını çizen Bağlıkaya, "TÜRSAB olarak bu tip nitelikli dolandırıcılık vakalarının önüne geçmek için özel bir dijital denetim ekibi kurduk. Ekiplerimiz, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak yoğun bir biçimde çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Bağlıkaya, son yıllarda internet üzerinden tatil satın alan vatandaş sayısının hızla arttığını belirterek, "Bu artışla birlikte sahte web siteleri ve sosyal medya hesapları aracılığıyla yapılan dolandırıcılıklar da çoğaldı" dedi.

Kullanıcıların internet üzerinden tatil paketi satın alırken, aldıkları web sitesinin TÜRSAB üyesi bir acente olup olmadığını kontrol etmelerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Bağlıkaya, bu kontrolün özel olarak geliştirdikleri Dijital Doğrulama Sistemi aracılığıyla yapılabileceğini ve seyahat acentelerinin web sitelerinde bu sistemin logosunun yer aldığını ifade etti.

Bağlıkaya, tatil satın alınan web sayfasının adres çubuğundaki isminin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Zira dolandırıcılar herhangi bir tur şirketinin sayfasını kopyalayıp adres çubuğundaki bölümde küçük bir harf değişikliği yapmak suretiyle benzer bir domain adı ve sayfa tasarımıyla sahte bir site oluşturabiliyor." dedi.

Ayrıca dolandırıcıların, izlerinin sürülmesini kolaylaştırması nedeniyle çoğunlukla sabit telefon numarası kullanmadığı bilgisini veren Bağlıkaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Görüşme ve yazışmalarını genelde WhatsApp hatları üzerinden gerçekleştirerek sahte rezervasyon işlemi sürecini tamamlamaktalar. Bu noktanın tüketiciler tarafından göz önünde bulundurulması önem taşıyor. Rezervasyon yapıldığında ödeme, seyahat acentelerinin kurumsal IBAN'ına yapılır. Ancak seyahat acentesi olmayan kişiler ödemeleri şahsi IBAN'larına almak suretiyle mağduriyete yol açmaktadır.

Sosyal medya hesaplarında kullanıcı adlarının sıklıkla değişmiş olması, olası dolandırıcılığa işaret eden bir diğer nokta. Vatandaşlarımızın bu hususa dikkat etmesini özellikle tavsiye ediyoruz. Ürünün fiyatının piyasa değerinin çok altında olması hali de şüphe sebebi olup vatandaşlarımızın bu hususa da dikkat etmesini özellikle öneriyoruz."