TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Genel Kurul'da “23 Nisan Özel Oturumu”nda gerçekleştirdiği konuşmasında "Yeni anayasa mecburdur, boynumuzun borcudur." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle özel oturum düzenleniyor.

Kurtulmuş oturumda, 23 Nisan haftasının ardından yeni anayasa çalışmalarının ivme kazanacağını belirterek, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin bu sürece katkı sağlamasını arzuladıklarını dile getirdi. Oturumda Kurtulmuş'un açıklamaları dikkat çekti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

İlk meclis, millettin tek temsilcisidir. Hiçbir şekilde milletin adına karar verme yetkisini kimseye bırakmamıştır.

Bugünkü TBMM de devlet kuran bir meclis olma hissiyatını asla ıskalamamalıdır.

TBMM'nin üzerine düşen büyük hassasiyet, milli birlik ve beraberliğimizi sağlayarak, toplumsal bütünlüğümüzden asla taviz vermeden Cumhuriyetimizin ikinci asrındaki milli ortak hedeflerimize yürüme kabiliyetini kullanabilmektir.

“Bize düşen ilk dönemin şartlarını en iyi şekilde anlamaktır” diyen Numan Kurtulmuş, “Her şeyden evvel bugünkü TBMM de devlet kuran bir mecli olma hissiyatını asla ıskalamamalıdır” şeklinde konuştu.

Yeni anayasa mecburdur, boynumuzun borcudur.

"TBMM’nin öncelikli ödevlerinden birisidir"

TBMM’nin en önemli ödevlerinden birinin, Cumhuriyet’in ikinci asrına yakışır yeni bir anayasa olduğunu dile getiren Kurtulmuş, “Kapsayıcı, kuşatıcı, demokrat ve sivil bir anayasa yapılması meselesi TBMM’nin öncelikli ödevlerinden birisidir” dedi.

Yeni anayasa çalışmaları çerçevesinde TBMM üyelerine büyük sorumluluk düştüğüne belirten TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Toplumun bütün kesimlerinin fikirlerinin en doğru şekilde dile getirilmesi için açık, şeffaf yürütülen bir süreci yönetmek de TBMM’nin ödevlerindendir. Bu çerçevede şunu bir kere daha ifade etmek isterim; TBMM yasa ve anayasa yapma gücüne sahiptir” ifadelerini kullandı.

"Türkiye’nin boynunun borcudur"

“Yeter ki doğru zeminde ve doğru yöntemlerle tartışmayı başaralım. Doğru zemin TBMM’dir. Doğru yöntemler de partilerin uzlaşıyla bulacağı yöntemlerdir. Türkiye’nin bundan sonraki süreçte gerçekten sivil yeni bir anayasayı yapması Türkiye’nin boynunun borcudur. 23 Nisan haftasından sonra önce partilerle yapacağımız temasla bu süreci başlatmayı düşünüyoruz. Arkasından da sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, kurum ve kuruluşun sürece katkı vermesini temenni ediyoruz.”

Kaynak: Haber Merkezi