EKONOMİ HABERLERİ

Tekstil ve konfeksiyon sektörüne finansman desteği müjdesi!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, önümüzdeki günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası ile birlikte belirledikleri ek finansman desteklerinin duyurulacağını açıkladı. Bu desteklerin, istihdam yoğun olan konfeksiyon, tekstil, deri, ayakkabı ve mobilya gibi sektörlere öncelik vereceğini belirtti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin sanayi alanında tekstil sektörünün temel bir rol oynadığını ve ülkenin bu alanda dünya çapında önemli bir oyuncu konumuna ulaştığını belirtti. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün geçmişte Türkiye'nin ihracatının büyük bir kısmını oluşturduğunu vurgulayan Bolat, bu sektörü asla terk etmeyeceklerini ifade etti.

Bolat, "Biz sanayiciliği öğrendiğimiz tekstil ve hazır giyim sektöründe dünyanın önde gelen oyuncularından biri konumuna ulaştık. Bunu da asla kaybetmeyeceğiz. Zaman zaman genel ekonomik konjonktür ve dünya ve uluslararası pazarlardaki talep daralmaları gibi sıkıntılar olabilir. Bazen aşağı doğru, çoğu zaman yukarı doğru bir ivme her zaman bu sektörü ayakta tutmuştur. Tekstil ve konfeksiyon sektörü bundan 40 yıl önce Türkiye'nin ihracatının neredeyse üçte ikisini oluşturuyordu. 2002 senesinde 36 milyar dolarlık ihracatımızın üçte birini, yüzde 35'ini oluşturuyordu ama Türkiye başka alanlarda da sanayileşmeyi öğrendi, ilerledi ama tekstil ve konfeksiyonu hiçbir zaman bırakmadık" dedi.

Konfeksiyon sektöründe daha iyiye gitmesi için çok önemli tedbirler alacağız

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin tekstil ve konfeksiyon sektörünün geçen yıl 33 milyar dolar ihracat yaptığını ve bu rakamın toplam ihracatın yüzde 13'üne denk geldiğini belirtti. Sektörün, 1 milyon 75 bin düzenli kayıtlı istihdam sağladığını ve birçok alt sektörü içerdiğini vurguladı. Türkiye'nin önemli bir pamuk üreticisi olduğunu ifade eden Bolat, geçen yıl aldıkları tedbirlerle tekstil ihracatındaki düşüşün önüne geçtiklerini belirtti. Ayrıca konfeksiyon sektörünün katma değerinin yüksek olduğunu ve bu alanda daha fazla iyileştirme için önemli önlemler alacaklarını açıkladı.

"1 milyon 75 bin kadar düzenli kayıtlı istihdamın olduğu bir önemli sektörümüz yatay ve dikey entegrasyonda onlarca alt sektörlere gerek istihdam, gerek katma değer gerek üretim, yatırım ve ihracat anlamında katkıda bulunmaktadır. Kısaca tekstil sektörü diyoruz ama içinde tekstil, iplik, ham madde, aksesuar, fermuar, deri, ayakkabı, halı, ev tekstili, konfeksiyon var. Yani çok entegre geniş bir sektör. Türkiye'de önemli bir pamuk üreticisi ve kaliteli pamuk üreten bir ülke. O nedenle biz bu sektörü her zaman başımızın tacı olarak tutmaya devam edeceğiz. Geçen yıl aldığımız tedbirlerle özellikle tekstilde iplikte ve kumaşta çok ciddi bir katkı sağladık sektörümüze ve bu sektördeki ihracat azalışının önüne geçtik. Konfeksiyon sektörü katma değer anlamında çok daha başarılı, çok daha büyük ülkemizde fazlalık katma değer sağlayan bir sektör. Konfeksiyon sektöründe daha iyiye gitmesi için çok önemli tedbirler alacağız."

Asgari ücret için verilen destekler devam edecek

Bolat, önümüzdeki günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB'nin ilave finansman desteklerini açıklayacağını ve konfeksiyon, tekstil, deri, ayakkabı ve mobilya gibi istihdam yoğun sektörlere öncelik verileceğini belirtti. Ayrıca işveren sigorta priminde asgari ücret için verilen desteklerin devam edeceğini vurguladı. Bolat, yurt dışı fuar katılımı, e-ihracat destekleri ve eğitim hizmetleri gibi ticari desteklerin sağlanmaya devam edeceğini ifade etti. Hükümetin, dış ticaret açığını 44 milyar dolar, cari işlemler açığını ise 42 milyar dolar azalttığını belirten Bolat, Türkiye'nin adil ticaret kurallarına uyacağını ve ithalat sorunlarına gereken tedbirleri alacaklarını açıkladı.