EKONOMİ HABERLERİ

Tepki çekmişti: Servet vergisi ile kira stopajı taslaktan çıktı

AK Parti’de gerçekleşen son MYK toplantısının ardından hazırlıkların tamamlanması beklenen vergi paketi taslağında dikkat çeken değişiklik yaşandı. Bu hafta içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmesi öngörülen vergi paketinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan maddeye çalışmada yer ver verilmediği öğrenildi.

Alınan son kararla servet vergisi, borsa kazancı vergisi, kira stopajına Gelir İdaresi Başkanlığı’nın gelir kaleminde yer verilmeyecek. Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın harcamaları ile beyana dayalı gelirinde yüzde 20’den fazla uyumsuzluk oluşan vergi mükelleflerinden özel gider bildirimi talep edilmesini, geçerli açıklama yapılamayan fark tutarlarından ise alınmasını istediği servet vergisi maddesi de taslaktan çıkarıldı. Son düzenleme ile taslakta yer verilmeyen diğer bir düzenleme de dikkat çekti. 3 yıldan kısa süreyle elde tutulan Borsa İstanbul hisse senetleri alım satımından elde edilen gelirler de vergi kapsamına alındı.

Kira stopajı ile e-devlet üzerinde kontrata yer verilmedi

Gelir İdaresi Başkanlığı hazırlığına göre bankaya yatırılan ev kiralarında yüzde 20 oranında vergi kesilmesi planlanıyordu. Ev sahiplerinin kira gelirinden 40 milyar liralık kira elde edilmesi hesaplanan kirada stopaj uygulamasının dışında 1’den fazla evi bulunan kişilerden fazla vergi alınması istenmişti. Söz konusu maddeler de taslaktan çıkarılırken kira sözleşmelerinin e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmesine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmedi. Öte yandan emlak vergileri ve tapu harçlarının gayrimenkullerin emlak vergisine esas değeri yerine Ekspertizler aracılığıyla belirlenen bölgesel rayiç bedeli üzerinden tahsil edilmesine yönelik düzenleme de taslaktan çıkarıldı.

Yem ve gübrede KDV artışı da bırakıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı taslak kapsamında, Türkiye’de gerçekleşecek yem satışında yüzde 10, gübre satışında da yüzde 20 KDV alınmasını önerisini hazırlamıştı. Yüzde 11 KDV’nin bulunduğu her iki üründe de KDV’nin yükselmesi durumunda çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi ile destek ödemesi yapılması istenirken 2023 yılı satışlarına göre, yemde 15 milyar liralık, gübrede de 19 milyar liraya yakın yıllık gelir etkisi öngörülüyordu. Bu madde de taslakta yer almadı.