TES-İş İzmir 1 No’lu Şube, DSİ 2. Bölge Müdürlüğünde çalışan işçilerin servis haklarının tasarruf tedbirleri gerekçesiyle kaldırılmasını protesto etti.
Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü binası önünde kararı protesto eden işçiler, “servis bizim hakkımız, söke söke alırız”, “İşçinin servisi tasarruf olmaz” sloganları attılar.
İşçiler adına basın açıklamasını okuyan TES-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Muharrem Ekim, servislerin kaldırılmasıyla sadece DSİ bünyesinde 1018 işçinin mağduriyet yaşayacağına dikkat çekti, şöyle konuştu: İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kamu kurumlarına yönelik servis yönetmeliğinde, İzmir’den 100 kilometre mesafeye kadar servis taşımacılığı sağlanabilir. Ancak bu yönetmelik ve toplu iş sözleşmesi hükümleri göz ardı edilerek alınan bu karar, işçiler için büyük bir haksızlık olmuştur.
Kazanılmış haklarının yok sayıldığını belirten sendika başkanı Ekim, “Toplu İş Sözleşmesi’nde yazan servis hakkımızı, yok sayarak Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle servisleri kaldırdınız. Bu doğru değildir, yanlış olmuştur. Bunun acilen düzeltilmesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın çalışma bakanım; işçiler, sizden servislerin geri verilmesini talep ediyor. Kazanılmış hak dünyanın hiçbir yerinde geri alınamaz, bu hukuksuzluktur. Bu tasarruf değil işçiye en büyük zulümdür” ifadelerini kullandı.
Günlük 3,5 saatlerini yolda harcıyorlar
Karayolları Taşıma Yönetmeliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Servis Araçları Yönetmeliğine göre personelin bulunduğu yerden 100 km. uzağa taşınabileceğini belirten Başkan Ekim, mağdur olan işçileri örnek göstererek, Menemen’den gelen Doğuş Darıcı’nın her gün toplamda 3 saat yolculuk yapmak zorunda kaldığını, Çiğli’den gelen Ali Baz’ın ise günde 3,5 saatini yolda harcadığını belirtti. Ayrıca, Manisa Saruhanlı’dan gelen Serhat Tutay’ın iş yerine ulaşmak için 13 saatini yolda ve işte geçirmek zorunda kaldığını, Balçova’dan gelen ortopedik engelli Müslüm Dikayak’ın ise her gün 3 farklı toplu taşıma aracı değiştirmek zorunda kaldığını vurguladı.
Ekim son olarak şu sözleri sarf etti: "Bu mağduriyetlerin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Servis hizmetlerinin geri getirilmesini talep ediyoruz. İngiltere ile Türkiye’nin kişi başına düşen milli gelir karşılaştırması yapılmamalı. Bu karar, bir tasarruf tedbiri değil, işçilere yönelik bir zulümdür."
İşçiler, bu karara karşı tepkilerini yüksek sesle dile getirerek sloganlarla servis hizmetlerinin geri getirilmesini talep ettiler.