Bebeklerde hastalıkların teşhis edilmesi ve topuk kanı taraması ile ortaya çıkan hastalıkların hızlı bir şekilde tedavi yöntemlerinin araştırılması çok önemlidir. Uzman bir hekim tarafından tahlil sonuçlarının incelenmesi sonucunda net bir tanı konulmuş ise mutlaka alanında uzman hekimler tarafından ebeveynler bilgilendirmeli, gerekli yönlendirmeler yapılmalıdır.

Topuk Kanı ile Hangi Hastalıklara Bakılır?

Pek çok farklı hastalığın ortaya çıkması için doğum sonrasında topuk kanı alınması gereklidir. Topuk kanı alınması sonrasında ortaya çıkan hastalık çeşitleri arasında SMA, Hipotiriodi, kistik fibzozis, PKU başta olmak üzere pek çok farklı nadir hastalığın ortaya çıkması da mümkün olabilir. 

Genetik ve metabolik hastalıklarının da ortaya çıkabilmesi için topuk kanı alınması çok önemlidir. Bir damla kan ile pek çok hastalığın erken teşhis edilmesi ve tedavisinin başlaması adına oldukça önemlidir. Doğumsal hastalıkların bir çoğunun tedavi edilebilmesi için ilk test sonuçlandıktan sonra aile hekimi veya uzman çocuk doktoru tarafından ikinci bir test istenmesi de mümkün olacaktır. 

Q R H15 Wc Rskihs Qu W Lld5V A

Topuk Kanı Ne Zaman Alınmalıdır?

Topuk kanı alınma zamanı doğum sonrasında ilk gün veya ilk 3 gün içerisinde olmalıdır. Erken teşhis edilerek hızlı bir şekilde tedavi sürecine başlanabilmesi adına hızlı ve etkili çözümler sunabilmek için alanında uzman bir hekim tarafından testin yapılması gereklidir. Herhangi bir farklı durum olması ya da sağlıkla ilgili olarak farklı bir durum söz konusu ise süreç en fazla 5 güne kadar uzatılabilir. 

Bebeğin vücudunun aktifleşmesi ve dünyaya uyum gösterebilmesi için topuğundan minik bir delik açılarak bir damla olacak şekilde kan alınması olası kan ve metabolizma hastalıklarının tanımlanabilmesi adına çok önemlidir. 

Topuk Kanı Testi Nasıl Yapılır? 

Topuk kanı testi uygulama zamanı en geç 5 gün içerisinde olmalıdır. Bebeğin vücudunun dünyaya uyum sürecinde olması ve onunla birlikte çok daha aktif sonuçlar alabilmek için mutlaka uygun bir sonuç alabilmek için en erken zaman dilimi içerisinde bitirilmesi çok önemlidir. 

Genellikle doğumun gerçekleştiği hastanede prosedür gereğince ilk gün içerisinde topuk kanı testi uygulama zamanı atlanmadan gerçekleştirilmelidir. Çok kısa süre içerisinde sonuçlanması beklenen testin sonucunda herhangi bir semptom veya farklılık gözlemlenmesi halinde testin tekrarı istenmektedir.

Topuk Kanı Kaç Gün İçerisinde Sonuçlanır?

İlk 5 gün içerisinde yapılması gereken topuk kanı taraması sonuçları 4 hafta içerisinde sonuçlandırılır. Test içerisinde herhangi bir sorun görülmemesi halinde aileye bilgi verilmez. Fakat anormal bir durum söz konusu ise mutlaka aileye bilgi verilir. Aileye bilgi vermek adına aile hekimi tarafından telefon yöntemiyle davet gerçekleştirilerek kanın miktarı araştırma için yeterli olmaması halinde tekrar alınması da talep edilebilmektedir. 

Topuk kanı taraması sonuçları genellikle birkaç gün içerisinde de sonuç alınabileceği gibi labaratuvar yoğunluğuna göre testin karmaşıklığına bağlı olarak bir süre içerisinde değişiklik gösterebilir.

Saglik Bakanligi Mudahil Oldu Tepki Ceken Topuk Kani Karari 1724359748 1008

Topuk Kanı Taramasında En Sık Teşhis Edilen Hastalık Türleri Hangileridir?

Bebeğin doğumu sonrasında topuk kanı taraması ile teşhis edilen hastalıklar farklılıklar gösterebilmektedir. Fenilketonuri, Konjenital hipotiroidi, kistik Fibzozis, galaktozemi, SMA hastalıkları gibi pek çok hastalık türü bulunmaktadır. Farklı metabolik hastalıklar ve genetik hastalıkların meydana gelmesi de beklenebilmektedir. 

Topuk kanı taraması ile teşhis edilen hastalıklar ortaya çıkması halinde aileye bilgi veren taraf çocuğun doğumunun gerçekleştiği hastane veya aile hekimliği olabilir. 

Topuk Kanı Neden Yeniden İstenir?

Topuk kanı yeniden istenmesi test için kan miktarının yeterli olmaması veya ortaya çıkan bir hastalık olması halinde çok hızlı bir şekilde geri dönüş sağlanarak kanın yeniden alınması istenebilir. Aile hekimliği tarafından tekrar alınan kan tekrar test edilerek sonucun kesinleştirilmesi sağlanabilmektedir.

Topuk kanı yeniden istenmesi halinde doğumun olduğu hastanede de tekrar topuk kanı alınması istenebilir. 

Topuk Kanı Taraması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Topuk kanı taraması ile ilgili bilgi sahibi olunması halinde süreç içerisinde çok daha sağlıklı adımlar atılması gereklidir. Topuk kanı taraması hakkında sıkça sorulan sorular ise şu şekilde belirtilebilmektedir;

Topuk kanı tarama sonuçları nasıl değerlendirilmelidir?

Topuk kanı tarama sonuçları kanın alındığı gün sonrasında test yapılarak birkaç gün içerisinde olmak kaydıyla sonuçlanabilir. Farklı alanlarda yapılacak testler ve yoğunluk olması halinde ise süreç en fazla 4 haftaya kadar uzatılabilmektedir. 

Topuk kanı tarama süreci nasıl ilerler?

Topuk kanı tarama süreci kanın alındığı gün itibariyle laboratuvara iletilmesi ile başlatılır ve sonuçlarına göre değerlendirmeler yapılarak bitirilir. 

 

Muhabir: Balamir Yıldız