İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, olayın ardından yaptığı açıklamada, "Tüp patlaması terimi genellikle yanlış anlaşılıyor. Asıl sorun, tüpten sızan gazın belirli bir yoğunluğa ulaşmasıyla ufak bir kıvılcımın patlamasıdır" dedi. Uçan, bu tür patlamaların önlenmesi için dedektörlerin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Gaz dedektörleri, gaz yüzde 1 seviyesine ulaştığında uyarı verir. Uyarı geldiğinde işletme sahipleri gazı kesmeli, mekânı havalandırmalı ve içeride bulunanları tahliye etmelidir" şeklinde konuştu.
Tüp patlaması ile ilgili bilgi veren Uçan, "Tatile giderken doğalgazın kapatılması önemlidir. Birikme olmamalı, çünkü ufak bir kıvılcım bile patlamaya neden olabilir. Gazın boğucu etkisini unutmamalı, havalandırmayı ihmal etmemeliyiz" dedi. Ayrıca, sanayi tüplerinin bağlantılarının düzenli olarak kontrol edilmesi ve hortumların 2-3 yılda bir değiştirilmesi gerektiğini de ekledi.

21. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali coşkuyla başladı 21. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali coşkuyla başladı

 Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan

"Evlere zorunlu gaz dedektörü uygulamasına başlanmalı"

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl ise, benzer kazaların önlenmesi için doğalgaz kullanımının ve dedektörlerin sanayide zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirterek, "Evlerde de gaz dedektörlerinin zorunlu olması için mevzuat çıkarılması önemlidir" dedi. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl ise, doğalgazın havadan hafif, LPG'nin ise havadan ağır olduğunu belirterek, her iki gazın da patlama limitlerinin olduğunu ve bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Bingöl, "Doğalgazın patlama limiti yüzde 5, LPG'nin ise yüzde 2 civarındadır. Bu gazların kullanımında ATEX standartlarına uyulması gerekiyor" dedi.
Son olarak, Bingöl, "Gaz sızıntılarının önlenmesi için dedektörlerin zorunlu hale getirilmesi ve güvenlik önlemlerinin artırılması gerekiyor. Vatandaşların da bu konuda bilinçlendirilmesi önem taşıyor" dedi.
Yaşanan patlamada işletme sahibinin ve iş güvenliği uzmanlarının sorumlulukları da tartışma konusu oldu. Bingöl, iş yerlerindeki dedektörlerin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini ve adli soruşturmanın bu konuda netlik sağlayacağını belirtti.

Dr. Ogr. Uyesi Nuri Bingol

Muhabir: Atakan Başpehlivan