YEREL HABERLER

Trabzon'da bir devrim: Salyangoz çiftliği faaliyete başladı!

Trabzon'da, Bulgaristan kökenli anaç ve yavru salyangozlarla 6 dönüm arazide kurulan salyangoz çiftliği, Ülkü Koçoğlu'nun öncülüğünde faaliyete başladı.

Trabzon, Ortahisar ilçesi Geçit Mahallesi'nde Ülkü Koçoğlu tarafından kurulan salyangoz çiftliği, ekonomik değere sahip 'helix aspersa maxima' türü kara salyangozlarla üretim yapmaya başladı. Bulgaristan'dan ithal edilen 600 kilogram anaç ve 500 bin yavru salyangozla faaliyetlerine başlayan çiftlik, yaklaşık bir aydır aktif üretim yapıyor. Koçoğlu, çiftlikte günlük olarak salyangozların bakımını ve yemlemesini üstlenirken, salyangoz yumurtalarını ve salyalarını titizlikle topluyor.

Ülkü Koçoğlu, salyangoz yetiştiriciliği ile hem ülke ekonomisine katkıda bulunmayı hem de özellikle kadınlara yeni iş imkanları sunmayı amaçladığını belirtti. Koçoğlu, dünya çapında çiftlikler ve üretim metotları üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda Trabzon'da bu çiftliği kurmaya karar verdiğini ifade etti. "Şehrimize ve ülkemize döviz girdisi sağlamak, aynı zamanda salyangoz yetiştiriciliğini popüler hale getirmek istiyorum," diyen Koçoğlu, projenin ayrıca Ortahisar Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleştiğini ekledi.

Çiftliğin, 400 metrekare kapalı alanı kuluçkahane olarak kullanılıyor ve burada anaç salyangozlar yavrulatılıp sera bölümünde büyütülüyor. Koçoğlu, işletmenin önemli prensiplerinden birinin sıfır atık olduğunu vurgulayarak, salyangozların yemlerini de kendi ürettiklerini anlattı.

Koçoğlu'nun hedefleri arasında kendi kozmetik markasını yaratmak ve çiftlikte üretilen organik salyangoz salyaları ile kendi kremlerini piyasaya sürmek bulunuyor. Bu konuda Karadeniz Teknik Üniversitesi ile işbirliği içinde proje hazırlıklarının sürdüğünü belirten Koçoğlu, "Kendi salyalarımızı en organik şekilde elde ediyoruz ve bu sayede yüksek kaliteli kozmetik ürünler sunmayı hedefliyoruz," dedi.

Şu anda çiftlikte 3 kişiye istihdam sağlayan Koçoğlu, ilerleyen dönemlerde özellikle kadın çalışan sayısını artırmayı hedefliyor. Çiftliğin yıllık üretim hedefinin ise 20 ton olduğunu ifade eden Koçoğlu, "Bu işle ilgili ihracat için de hazırlıklarımızı tamamladık ve firmalarla ilk görüşmelerimizi yaptık. Onlar, bizden hasat ile ilgili geri dönüş bekliyor," şeklinde konuşarak, salyangoz çiftliğinin ihracat potansiyeline de dikkat çekti.