Son Mühür - AK Parti, İçişleri Bakanlığı ile birlikte hazırladığı yeni taslakla trafik cezalarını köklü bir şekilde artırmayı planlıyor. Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan toplantıda sunulan 2024 verilerine göre, 6 bin 450 ölümlü ve yaralanmalı kazanın yüzde 45’i hız ihlali nedeniyle, 1.300’ü ise hatalı şerit değiştirme nedeniyle meydana geldi.

Yeni tasarıyla, hız, kırmızı ışık, şerit ihlali ve hatalı sollama gibi temel trafik suçlarına yönelik ağır para cezaları uygulanacak ve zincirleme kural ihlallerine "arttırıcı sebep" düzenlemesi getirilecek.

Trafik cezaları ağırlaştırılacak

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, trafik suçlarına yönelik cezaların artırılması amacıyla Cumhurbaşkanlığı'nda AK Parti grup yönetimi ve ilgili bakanlıkların temsilcilerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan sunumda, 2024 yılında 6 bin 450 ölümlü ve yaralanmalı kazanın yaşandığı, bu kazaların yüzde 45’inin hız ihlali nedeniyle meydana geldiği belirtildi. Kazaların 1.300’ünün hatalı şerit değiştirme, geri kalanının ise hatalı dönüş, hatalı sollama ve kırmızı ışık ihlali gibi sebeplerle gerçekleştiği ifade edildi.

Suç oranı azaldı mı?

AK Parti kaynaklarının "Türkiye'de trafik suçlarının cezaları çok düşük kaldı. Mesela çakarlı araç konusunda cezayı artırınca bu yasağa uymayanların sayısı yüzde 75 azaldı. Çünkü, cezalar caydırıcı hâle geldi. Yetkisiz çakarlı araç kullanımına 7 bin 500 liradan 150 bin liraya kadar para cezası ve ehliyete el koyma yaptırımı var.

Bir de yapılan denetimlerde bakıyorsunuz, adam Avrupa'dan gelmiş, orada hiç trafik cezası almamış. Ama Türkiye'de çok sayıda ceza uygulanmış. Bu durum cezaların düşük olmasından kaynaklanıyor. Çünkü adam nasılsa cezası az diye trafik kurallarını ihlal etmeyi göze alıyor" şeklinde değerlendirmeler yapıldığını öğrenildi.

'Zincirleme trafik cezası' geliyor

Taslak kapsamında yapılması planlanan bir diğer düzenleme ise zincirleme trafik suçlarının cezalarını kapsayacak. AK Parti kurmayları, "Bir kişi trafikte önce kırmızı ışıkta geçmiş, ardından şerit ihlali yapmış ve son olarak birinin önünü kesmiş. Bu durumda zincirleme bir suç söz konusu olduğu için cezalarda artırıcı sebep olarak dikkate alınacak" şeklinde açıklama yaptı.

Kaynak: Haber Merkezi