İskeletin kafatası, ilk kez Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) adli tıp uzmanları tarafından yüzlendirilecek. Bu çalışma ile yaşları, nasıl öldükleri, ne tür hastalıklar geçirdikleri, çevre şartları, beslenme şekli ortaya çıkacak.

Çanakkale'nin Tevfikiye köyü sınırları içinde yer alan ve 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri, arkeolojik kazılar ve yeni bulgularla tarihin derinliklerine ışık tutmaya devam ediyor.

UNESCO'nun 1998 yılında 'Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aldığı Troya Ören Yeri, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken önemli bir kültürel miras alanı. Tarihte defalarca savaşlar, yangınlar ve depremlerle yıkılan ancak her seferinde yeniden kurulan Troya, bugün arkeolojik kazılarla geçmişin izlerini ortaya çıkarmayı sürdürüyor.

A W280510 02

Troya Ören Yeri’ni ziyaret eden turistler, 2019 yılında açılışı yapılan Troya Müzesi’nde sergilenen 2 bine yakın eseri inceleme fırsatı bulurken, alanda yapılan kazılar ise yılın 12 ayı boyunca devam ediyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle yürütülen bu kazılarda, önemli buluntulara rastlanmaya devam ediliyor.

Agora Alanında Bulunan İskeletler Üzerinde Yüzlendirme Çalışmaları Başladı

Troya Savaşları'nın yaşandığı ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Troya Ören Yeri'nde, Agora olarak adlandırılan bölgede devam eden kazılar sırasında yaklaşık M.Ö. 13-14. yüzyıla tarihlenen Doğu Roma (Bizans) Dönemi’ne ait bir iskelet bulundu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Adli Tıp Uzmanları tarafından yapılacak yüzlendirme çalışması ile bu iskeletin yüzü ilk kez yeniden canlandırılacak.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, bu çalışmanın Troya'da ilk kez gerçekleştirildiğini belirterek, "Agora açmasında bulduğumuz iskeletler, Troya'nın 10. katmanına ait, yani Doğu Roma Dönemi’ne. ÇOMÜ Adli Tıp Uzmanları ile iş birliği yaparak, bu iskeletlerin yüzlendirme işlemini gerçekleştireceğiz. Böylece son Troyalıların yüz, saç ve göz özelliklerini öğrenme şansımız olacak," dedi.

A W280510 15

Son Troyalıların Yüzleri ve Yaşam Tarzları Ortaya Çıkacak

Yüzlendirme çalışmasının yanı sıra, iskeletler üzerinde yaş, hastalıklar, beslenme şekli ve çevre şartları gibi ayrıntılar da incelenecek. Prof. Dr. Aslan, bu çalışmaların Troya’nın tarihine ışık tutacağını vurgularken, "Bu analizlerle birlikte, Troya’da yaşayan son insanlara dair çok daha fazla bilgiye sahip olacağız. Böylece, hem bilim dünyasına hem de ziyaretçilere yeni bir bakış açısı sunacağız," ifadelerini kullandı. 

Kaynak: HABER MERKEZİ