GAMZE ESKİKÖY- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı eylül dönemine ait ücretli çalışan istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı. Verilere göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde ücretli çalışan sayısı 2024 yılı eylül ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,7 oranında arttı. 2023 yılı eylül ayında 15 milyon 550 bin 366 olan ücretli çalışan sayısı, bu yılın eylül ayında 15 milyon 973 bin 744’e yükseldi.  Ancak sanayi sektöründe çalışan sayısındaki düşüş, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki artışlarla dengelendi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise TÜİK verilerinin toplum tarafından güvenilir bulunmadığını iddia ederek, özellikle sanayi ve hizmet sektöründeki istihdam oranlarının gerçek tabloyu yansıtmadığını ifade etti.

 "TÜİK'in işsizlik oranıyla açıklanan verilerle çelişmektedir"

Devrimci İşçi Sendikası (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin, Türk toplumu tarafından çok güvenilir kabul edilmediğini belirtti. Sarı, “Özellikle sanayinin büyümediği, gelişmediği ve yatırımların artmadığı bir dönemde, sanayideki istihdamın artmasının aslında daha az işçi çalıştıran, daha fazla otomasyona yönelen fabrikaların olduğu sanayi sektörünün temsilcilerinin yeni siparişlerini almak için eksikliklerini tamamladığı ifade edilmektedir. Oysa hizmet sektörünün ve tarım sektörünün değişen sezonlarla birlikte, sezonluk çalışan işçilerin, oteller, lokantalar gibi hizmet sektöründeki işletmelerde işsizlik oranının arttığı, TÜİK'in işsizlik oranıyla açıklanan verilerle çelişmektedir” dedi.

"Dönemsel işsizlik Kasım ayı ile arttı"

Bir taraftan işsizlik stabil tutulup, herhangi bir artış olmadığı, %2.7 gibi düşük bir oran gösterilse de, diğer taraftan mevsimlik ve dönemsel işsizlik oranlarının Kasım ayı itibariyle arttığı görülmektedir” diyen Sarı, Türkiye toplumunda 15 milyon insanın istihdamda olduğu gerçeğini sendika olarak biliyoruz, SGK verilerinde bu durum açıkça gözükmektedir. Ancak aynı TÜİK, verilerini yayınlayarak işsizlik oranının stabil olduğunu iddia etmektedir. Fakat bunun tersine işsizliğin düştüğünü gösteren hiçbir veri yoktur. Ayrıca sanayi sektörü ve hizmet sektöründe işsizlik yaratıldığı ve ücretlendirme yapıldığına dair ifadeler de çelişkili ve yanlışlık içermektedir” diye konuştu.

“Yüzde 2,7 rakamlar toplumu aldatmaya yönelik rakamlar”

Türkiye’de işsizliğin büyük boyutlara ulaştığını söyleyen Sarı, “Geniş tanımlı işsizlik oranının %25'lere kadar çıktığı bir dönemde, TÜİK'in işsizlik ve ücretli çalışan sayısının arttığı yönündeki açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır. TÜİK tarafından açıklanan veriler kapsamında, 85 milyonluk ülkede %2.7 gibi rakamlar, sadece toplumu aldatmaya yönelik verilerin olduğunu belirtti. Sarı, “Bu ülkede üniversite mezunları ve atanamayan öğretmenler de dahil olmak üzere, iş bulamayanların oranı %25’i bulmuşken, TÜİK verilerinin güvenilir olmadığını ifade ediyoruz. Bir an önce insanların işlerini kurabilmesi ve hayatlarını sürdürebilmesi için yeni istihdam alanları yaratılması ve ücret politikalarının değiştirilmesi gerektiğini vurguluyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY